Baráth Veronika: Somnium mendax

Unod már a virtuális világokat, de lelomboz a valóság? Van megoldás!

A Somnium Z20 rendszer megszépíti a mindennapokat. Képzelj el egy olyan Földet, ahol sosem szürke az ég, a város zaja helyett madárcsicsergés hallható, és sehol sincs szemét – mégis, egyetlen lépés, és a város legfelkapottabb szórakozóhelyén találod magad. Szeretnéd, hogy a tizedik emeleti garzonodból egy patakpartra nyíljon az ablakod? Nem probléma!

De miért is állnál meg itt? Alkoss saját világot! Mennyivel izgalmasabb lenne az ég lilában, a fű kékben és ha a szomszéd fúrógépe fülsiketítő zaj helyett jazzt játszana. Sőt, mivel úgyis utálod a szomszédot, akár ki is törölhetnéd. Persze, nem teljesen – a Somnium rendszer gondoskodik a biztonságodról. Ha egyáltalán nem látnád, biztosan neki ütköznél. Ennél jobb megoldást kínálunk: látod, de nem különbözik a több száz, számodra lényegtelen járókelőtől.

A virtuális világokban kizárólag a hősé a főszerep, mindenki más csak NPC. Miért is kéne figyelmet pazarolnod arra, vajon morcosan vagy vidáman néz-e rád a pénztáros? Csinálj belőlük NPC-t! Többé a valóságban nem kell törődnöd azzal, hogy meghallj vagy láss olyasmit, ami számodra nem információértékű. Soha nem fogja elrontani a látvány szépségét egy, a képbe tolakodó csúf idegen, és meg sem hallod, ha valaki otrombán szól hozzád.

Persze, ez a virtuális világokra is elmondható. Mi azonban többet kínálunk. Akik szembe jönnek veled, igazi, hús-vér emberek. Senki sem program vezérel, mindenki élően és egyedi módon reagál. Megérintheted őket, és érezni fogod a bőrük melegét. A saját izmaidat használod, nem kell kirángatnod magadat a tökéletes valóságodból, csak azért, hogy eddz.

Te sosem leszel egy a bitéletűek közül. A virtuális világok hívei nem tesznek hozzá a társadalom építéséhez, nincsenek valódi kapcsolataik, sem igazi vágyaik. Te is tudod, mi lesz belőlük: infúzióra kötött, elsorvadt élőhalottak, akik azonnal meghalnak, amint elfogy a kórházi számlára félretett pénzük. Te nem leszel ilyen selejt. A valódi világban tevékenykedsz és formálod, miközben már azt a tökéletes jövőt látod a szemed előtt, amely az emberiségre vár.

Felkeltettem az érdeklődésedet? Bizonytalan vagy. Egy ilyen rendszer biztosan egy vagyonba kerül, csak a kiváltságosok juthatnak hozzá – gondolod, és hátat fordítasz nekem. Ne menj el!

A Világkormány támogatásával most ingyen juthatsz a Somniumhoz. Tudom, hogy az „ingyen” szó hallatán menekülsz. Manapság minden pénzbe kerül, igaz? De gondolj bele jobban: a rendszer elterjedése közös érdekünk!

Képzelj el egy világot, ahol valóban nincsenek előítéletek. Hiába próbáltuk kiirtani az olyan ártó eszméket, mint a bőrszín, vallás vagy épp a nem alapján való megítélés, az emberek esendők. Ugye, érezted már úgy, hogy egy állást csak azért kapott meg egy nálad képzetlenebb jelölt, mert nálad formásabb, izmosabb, divatosabb volt? Sőt, az is lehet, hogy azok közé tartozol, akik úgy érzik, eleve rossz testbe születtek.

Mindezek a problémák egyszerűen megoldódnak a Somniummal. Egy olyan világ születik, amelyben az egyetlen dolog, ami alapján megítélnek, az a tudásod, a képességeid és mindaz, amit önszántadból megmutatsz magadból. Az avatarod az önkifejezésed eszköze, nem változtathatatlan húsbörtön. És ha valakinek nem tetszel? Semmi gond, egy kézmozdulattal eltüntetheti, ami bosszantja, anélkül, hogy téged zaklatna a megjegyzéseivel. Mint ahogyan te is megteheted vele ugyanezt. Egy békésebb, több örömet adó világot kínálunk.

És hatékonyabbat. Ugye, mennyivel könnyebb a virtuális térben elérned a tegnapi jelentést, vagy épp hirtelen megszervezni egy online megbeszélést a kollégákkal? Arról nem is beszélve, hogy talán a beosztottad a világ másik felén él. Miért ne vállalhatnál munkát virtuálisan? Mi nem csak feljavítjuk, ki is terjesztjük a valóságot.

Erkölcsösebb, egészségesebb generációt nevelünk. Vajon milyen értékrenddel nő fel a gyermek, aki szemetelést, lökdösődést, erőszakot lát az utcán és káromkodást hall? Hát nem lenne jobb, ha az internethez hasonlóan a valóságban is beállíthatnánk, miket ne pillanthasson meg a kisiskolás?

Látod, a rendszer új ajtókat nyit meg társadalmunk tökéletesedése felé.

 

Megkapod a névjegykártyámat. Tudom, hogy előbb-utóbb felhívsz, mind így vagytok vele. Próbálod kiverni a fejedből ezt a sületlenséget, mert csak a valóság létezik, minden más bolondság. Felnőtt vagy, nincs szükséged rá. De éjjelente már a saját világodról álmodsz, és egyre több ötleted támad arra, mit is állítanál be először. Csak játszol – mentegetőzöl magad előtt – nem gondolod komolyan. Te ugyan nem! Komoly ember vagy, igazi problémákkal, amelyeket meg kell oldani. Nem érsz rá csacskaságokra.

Aztán arra gondolsz, azzal nem vesztesz semmit, ha jobban utánajársz a dolognak. Így kötsz ki az irodámban, ahol én egy tájékoztató füzetet nyomok a markodba, szerződést terítek az asztalra és angyali mosollyal magyarázom a technikai részleteket.

A legfontosabb az összeköttetés a képfeldolgozó szerverrel. Ezt egy kontaktlencsére emlékeztető eszköz biztosítja, amely valójában a szem implantátuma. A pupillán kívül egy mikrokamera helyezkedik el, amely rögzíti és a rendszerbe továbbítja a vizuális adatokat, majd a képet a megfelelő módosítások után megjelenítjük a retina előtt. Az időelcsúszás kevesebb, mint egy századmásodperc, és folyamatosan dolgozunk a fejlesztésén. Ne aggódj, a készülék nem irritálja a szemet! Hosszú távú használatra terveztük, a fertőzések és egyéb kellemetlenségek kiküszöbölésére döntöttünk végül az állandó, csak műtéttel eltávolítható megoldás mellett. Miért is akarná bárki levenni, nem igaz? A hangfelismerés és módosítás egyszerűbben megoldható, azt a hallójáratba helyezett mikrofon és hangszóró végzi. Sajnos az illatok szimulációja még kísérleti fázisban van, amint szabadalmaztattuk, természetesen ingyen az ön szolgálatára bocsájtjuk.

Az operáció hallatán visszarettensz. Túl végleges árnak tűnik a tested módosítása, hiszen eddig is ellenálltál a mesterséges kezek és egyéb kiegészítő testrészek piacának. Ha nem így lenne, könnyebben meggyőznélek. Nem baj, így is nyerek, megszólalnom sem kell. Magadtól jutsz a következtetésre, hogy legfeljebb kikapcsolhatod a rendszert, ha nem tetszik. Ingyen van, veszélytelen, egyszeri lehetőség… Te is tudod, hogy bánnád, ha ki sem próbálnád! Aláírod a szerződést.

Megoperálnak, aztán elárasztanak a világ új lehetőségei. Eleinte nem változtatsz, csak élvezed, hogy egy intéssel előhívhatod a boltok nyitvatartását vagy épp az éttermek értékelését. Először egy hirtelen eső késztet változtatásra. A hideg cseppek érintését nem tudod napsugarak simogatásának hazudni, de a zápor sokkal szebb, ha nem szürkés fellegekből hullik alá, hanem szivárványszínben csillog a tengerkék ég alatt. Kitörölsz egy idegesítő koldust a parkolóban, aztán a barátodhoz hajtasz. Titokban mindig is szerelmes volt beléd, és ezt pontosan tudtad. Csak épp… nem volt köztetek kémia. Most új szemmel nézel rá, szó szerint. Beállítod számára a legvonzóbb megjelenést, a hangmódosítással felülírod az idegesítő szófordulatait, majd randira hívod. Máris megalkottad magadnak a majdnem tökéletes partnert. Persze egyes hibák javíthatatlanok, úgyhogy szakítotok. Megszületik az első tiltott személyed – valaki, akit ismersz ugyan, de a rendszer mindig NPC-nek fogja mutatni. Legalább nem kell félned, hogy összefutsz vele az utcán.

A reklámok mindig arról szólnak, amit mostanság kerestél. Pont akkor parkol eléd egy taxi, amikor fuvarra van szükséged. Mintha a hírportálok is csak azt tennék ki a főoldalra, ami téged érint. Kezdesz paranoiás lenni, végül felkeresel engem a panaszoddal. A kérésednek megfelelően felhagyunk az egyénre szabással – neked ezt mondom. Valójában csak a tűréshatárodhoz optimalizáljuk a rendszert.

A Somnium elterjed, immár mindennapos a használata. Megnyílnak a tematikus bárok, népszerű a konfigurációs séma terveztetés és persze barátok között a világmegosztás. Találkozol valakivel, aki tényleg tökéletes. Sosem láttad az igazi arcát, de minek is? Ma már senki sem ilyen kicsinyes. Hiszen a belső számít!

 

Te mindazt látod, amit akarsz. Legalábbis ezt hiszed. Vajon mit nem veszel észre a világból? A népszavazáskor a valóságban is azt a rublikát jelölted, amelyiket szeretted volna? Elégedetlen vagy a rendszerrel? Lázadoznál? Nem vallod be nekem, nyíltan nem. Félsz a vezetőség bosszújától. A barátaidnak, a családodnak elmondanád? Biztos vagy benne, hogy a szeretőd fekszik melletted az ágyadban? Léteznek még egyeltalán mások, vagy csak illúziókkal játszol?

Rettegsz, dühöngsz, meg akarsz ölni. Szerinted hány kattintásomba kerül, hogy ne lásd a szakadék szélét, amely felé éppen sétálsz? És ugyan, miért vagy olyan biztos abban, hogy az utcán jársz, és nem valamelyik laboratóriumunkban?

Azt látod, amit mi mutatunk neked. Én, a kormány, a Somnium.

Te csak egy NPC vagy, mindig is az voltál.

Ne hidd, hogy számítasz!