Az AVANA Egyesület által Preyer Hugo emlékére meghirdetett amatőr novellaíró pályázat idei díjait 2023. október 14-én adtuk át a HungaroCon rendezvény keretein belül, Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

A zsűri idén egy novellát részesített dicséretben, a harmadik helyezett és az első helyezett novellát pedig ugyanaz a – sokadjára visszatérő – pályázónk érdemelte ki. A zsűritagok a döntés meghozataláig nem ismerhetik meg a pályázók kilétét a jeligés rendszernek köszönhetően, ezzel garantálva a pályázat tisztaságát. Azonban amikor a szerzők neve is napvilágra kerül, a legjobbak közt rendre felbukkannak olyanok, akik már korábbi években is pályáztak, sőt, helyezést vagy dicséretet kaptak. Nagy öröm a zsűrinek és az Avana Egyesületnek, hogy a Preyer-pályázat sok éve népszerűségnek örvend, és olyan, ismert szerzők is megtalálhatóak a korábbi díjazottak között, mint például Moskát Anita (Irha és bőr, Horgonyhely), Varga Bea (On Sai néven számos sikerregény szerzője), vagy Keiran Rowley (Az Elfeledettek városa szerzője).

 

A zsűri dicséretben részesítette:

Mráz Anna Testmester című novelláját.

 

A harmadik díjat ezúttal

Schlekmann János Keringő című műve kapta.

 

A második helyezett

Takács Alexandra Visszhang című műve lett.

 

Az első helyezést pedig

Schlekmann János Eltemetett múlt című novellája érdemelte ki.

 

A zsűri tagjai voltak idén:

Csák Tamás,
Juhász Roland és
Vásárhelyi Lajos.

 

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden pályázónak, hogy részt vettek a megmérettetésen!

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni nyerteseinket, hogy olvasóink jobban megismerhessék őket. Reméljük, hogy még sok remek történetet olvashatunk tőlük!

 


Első és harmadik helyezett: Schlekmann János

 

1978 júliusában láttam meg a napvilágot, Budapesten. A hétköznapjaimat asztalosként tengetem művezetőként. 2014-ben kezdtem komolyabban az írással foglalkozni a karcolat.hu online hasábjain. 2017-től két féléven át a Kodolányi János Főiskola Szépírói kurzusának hallgatója voltam, aminek két saját nyomtatott összeállításába is beválogattak. 2017-ben a Preyer Hugo pályázaton a zsűri dicséretben részesítette a Kontroll című írásomat. 2018-ban Az igazi robotok című novellám megjelent az SF.Galaxis No.1-ben. 2019-ben első helyezést értem el a Preyer Hugo pályázaton a Zsákutca című írásommal, ami a galaktika hasábjain is megjelent. A túlélés záloga című írásom helyet kapott a 2023-ban megjelent Veszélyeztetett faj 2. kötetében. Ez utóbbi S.J.Sednol írói név alatt jelent meg. További írásaim fellelhetőek különböző online felületeken.

 

Második helyezett: Takács Alexandra

Tizenkét éves koromban kezdtem írni. A tévé nézése és a Tüskevár olvasása közben az a gondolat foglalkoztatott, hogy vajon honnan jönnek a történetek. Ezeket valóban egy ember találja ki? Hogyan? Kísérletbe fogtam. Egy random megkezdett mese, egy kezdetleges vázlattal rendelkező sci-fi regény, szintén csak elkezdve, és a Harry Potteren felbuzdulva végül egy befejezett fantasy regény lett az eredmény. Elégedetten zártam a projektet.
Érettségi után unatkoztam, és használni akartam valami értelmesebbre is a frissen vásárolt laptopomat. Így kezdtem bele a fanfiction írásba, ami egy sötét időszakban a legbiztosabb mentsváram, és az egyetlen sikerélmény forrásom volt. Autodidakta módon fejlődtem, amíg megért bennem a gondolat, hogy saját történetekkel is foglalkozhatnék.

 

Dicséretben részesült: Mráz Anna

1996-ban születtem Budapesten, most is a közelben élek férjemmel és kisfiammal. Külső ösztönzésre gazdasági irányban folytattam tanulmányokat, bár gyerekkorom óta az irodalom és történetalkotás érdekelt igazán. Végül egy nehéz időszak kellett, hogy újraértékeljem, kinek az elképzelései alapján élem az életemet, és a jókislány kondicionálást legyűrve végre elkezdtem komolyan venni az írást.

Idén vettem részt először pályázatokon. A Példaélők c. novellámat beválogatták a GABO kiadó ősszel megjelenő „Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2023” kötetébe.
Főleg science fiction zsánerben írok, de kikapcsolódásként építem néhány dark- és urban fantasy történet ötletem vázlatát is. Szeretek kísérletezni azzal, hogyan ötvözhetek kalandot és akciót lélektani szálakkal, mentálhigiénés- illetve társadalmi kérdésekkel. Novellák mellett jelenleg egy sci-fi duológián dolgozok.