Az alábbiakban megismerhetik a 2017. évi Preyer Hugo Novellapályázat díjazott íróit.

 


Eichammer Gábor – 1. helyezett

 

 

Hiszem, hogy minden író nagy étvágyú olvasó is kell, hogy legyen. Irodalmi inspirációim legjavát Neil Gaiman, és Terry Pratchett munkásságának köszönhetem. Még középiskolás koromban kezdtem el írni, bár inkább csökönyös bizonyításvágyból, mintsem alaposabban kigondolt célok hatására. Sokáig csak félkész művekkel, elvetélt regényekkel és felszínes novellákkal büszkélkedhettem. Sikerült egy kifejezetten gyakorlatias szakmában elhelyezkednem, de szabadidőmben nem adtam fel az írást. Mikor az évek során felhalmozott, saját megítélésem szerint már-már vállalható minőségű műveim száma elérte a kritikus mennyiséget, úgy gondoltam, próbára teszem magam különböző pályázatokon. Több, kisebb novellám is megjelent antológiákban, leginkább Fantasy témakörben. 2017 elején úgy döntöttem, hogy több erőt és időt fektetek az írásba. Úgy éreztem, harminc évesen ildomosabb már egy komolyabb önkifejezési területet találnia az embernek. Ennek eredményeként kipróbáltam magam a Sci-Fi műfajában is, reményeim szerint nem vakvágányra terelődve.


Hegedüs András – 2. helyezett

 

 

1984. szeptember 14-én születtem Pécsett. A középiskola elvégzése után a Pécsi Tudományegyetemre nyertem felvételt, néprajz-történelem szakra, melyet 2014-ben végeztem el. Jelenleg a PTE-BTK „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola végzős doktorandusz hallgatója vagyok. Pécsen élek.
Már fiatalon elkezdtem foglalkozni az írással, kamaszként több tucat verset vetett papírra, egy részük később meg is jelent a Hetedhéthatár című helyi lapban, nyomtatásban és online is.
Prózát fiatal felnőttként kezdtem írni, zsáner és szépirodalomban egyaránt. Első sikereimet 2011-ben értem el: egy rövid írásom megjelent az Ufó-magazinban, és megnyertem a KIMTE által kiírt, Budapest és Magyarország 200 év múlva elnevezésű sci-fi pályázatot.
2012-ben publikáltam a Reader’s Digest magazinban, megjelent P-modell című kisregényem Az oligarcha vérvonalában (Mysterious Universe antológia), és második helyezést értem el a Második New York Irodalmi Páholy Helyszíni Szépírói Versenyen.
2013-ban Határozott jövő című novellájával megnyertem a Preyer Hugo novellapályázatot. A következő évben bekerült egy művem a Kapcsolat-antológiába, olyan neves szerzők közé, mint Bertók László vagy Tandori Dezső.
2016 júniusában Tortuga címmel novellám jelent meg a Távoli kolóniák antológiában, valamint második helyezést értem el a Preyer Hugó novellapályázaton, Befejezetlen múlt című írásommal.
Jelenleg is folyamatosan alkotok. A novellák írása mellett, első regényemen dolgozom, melyet jövőre szándékozom befejezni.


Ács Imola – 3. helyezett

 

 

Budapesten születtem, az ELTE-re jártam, és azóta se nagyon hagytam el a várost hosszabb időre. Némettanár vagyok, dolgoztam már nyelviskolában és középiskolában is. Szeretek olvasni, táncolni, évek óta járok krav magára is. De az írásnál csak a legelsőt gyakorlom régebben. A sci-fi is nagyjából ugyanakkor kapott el, főleg sorozatokat néztem, később rájöttem, hogy a könyvtárnak van külön fantasztikus irodalom részlege is, gyakorlatilag be is költöztem oda. A kedvenc íróm Peter S. Beagle, de szeretem Asimovot, Rowlingot, sőt Jane Austent is, akármennyire más területnek számít. Próbálom ellesni a trükkjeiket, de rengeteg inspirációt kapok utazás vagy akár edzés közben is. Írtam már regényeket, főleg a fióknak, fanfictiont, ezt már a közönségnek, és persze egyre több novella is szárad a lelkemen.


Schlekmann János – dicséretben részesült

 

 

Schlekmann János vagyok, 1978-ban születtem, Budapesten. Végzettségem asztalos. Jelenleg egy exkluzív egyedi bútorokat gyártó faipari cég művezetőjeként dolgozom. Írással komolyabban 2015 eleje óta foglalkozom. Tagja és rendszeres látogatója vagyok a Karcolat.hu-nak, valamint hallgatója a Kodolányi János Főiskola Szépíró kurzusának.
Másfél éve indulok pályázatokon, eddig az Új Galaxis „Robotok munkában” antológiájába sikerült bejutnom „Az igazi robotok” című írásommal.


Pacsay Imre / Emmerich Palmer – dicséretben részesült

 

 

Néhány napon belül leszek 51 éves. Tizenéves koromban kezdtem el írni, (mindig is a sci-fi érdekelt leginkább) majd huszonévesen, tucatnyi novellával a hátam mögött abbahagytam
a történetek írását. 2012-ben kezdtem el ismét fikciók alkotásával foglalkozni, azóta résztvettem néhány megmérettetésen, ennek köszönhetően több novellám is megjelent. Jelenleg a novellaírás mellett első regényem átírásával foglalkozom,
amikor a szabad időm engedi. Főállásban élelmiszer export kereskedelemmel foglalkozom. Történeteim legfőbb mondanivalója az emberiség és a Föld jövőjét illetően megfogalmazódott aggodalmakról szól.
Féltem a jövő generációit a mindinkább nehéznek és drámainak tűnő közeli évtizedektől. Írásaimmal szeretnék egyre több olvasót elérve még több embert gondolkodásra késztetni.
Három fiam és egy fiú unokám van. Ez utóbbi csapat további két fővel gyarapodik idén év végén.


Szappanyos Balázs / S.B.Brodszky – dicséretben részesült

 

 

41 éves családapa vagyok, Budapesten születtem, hét éve élek Franciaországban.
Már régóta motoszkált bennem az írás iránti vágy, és most végre először sikerült formába öntenem egy történetet. Nagyon örülök a zsűri értékelésének, lendületet ad, hogy folytassam az írást.
A novella napjainkban játszódik, helyszíne a párizsi Charles De Gaulle repülőtér, ami egy elég barátságtalan, szürke betontenger. A két főszereplőnek itt kellene találkoznia, de a hétköznapi élethelyzet feloldhatatlannak tűnő talányba vezet, ahol apránként szinte minden megkérdőjeleződik.
Tervezem, hogy hamarosan tovább szövöm a történetet.