Az AVANA Egyesület által Preyer Hugo emlékére meghirdetett amatőr novellaíró pályázat idei díjait 2020. szeptember 5-én adtuk át a 40. HungaroCon rendezvény keretein belül, Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

Pályázatunkra ebben az évben 96 érvényes pályázat érkezett 80 szerzőtől.

Hosszas mérlegelés után a zsűri úgy határozott, hogy ebben az évben nincs első helyezett, mert nem érkezett be olyan kimagasló színvonalú írás, amelynek oda lehetne ítélni. A magas pontszámra értékelt novellák közül második és harmadik helyezettet, illetve dicséretet osztottunk ki.

A zsűri dicséretben részesítette:

  • Paksi Gábor (P.G. Cumulus) “Oldalborda” és
  • Székelyhidi Zsolt (Early Moon) “Prioritás” című novelláját.

A harmadik díjat ezúttal:

Pölczman Péter „Dinamikus halott test”című novellája kapta.

Két második helyezettünk pedig

Kozári Bálint „Az alvó iszonyat” című története, illetve

Rátkai Szilver / Johnny Silver „Az Aratás napja” című műve lett.

 

A zsűri tagjai voltak idén:

  • B. Kósa Katalin,
  • Csák Tamás,
  • Juhász Roland és
  • Vásárhelyi Lajos.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden pályázónak, hogy részt vettek a megmérettetésen!

 


A díjazottak bemutatkozásai:

 

Rátkai Szilver / Johnny Silver

Már tizenéves koromban magával ragadott az „Alapítvány”, a „Dűne” és a „Marsbéli krónikák” világa, valamint a sci-fi irodalom komolyabb témái mellett a klasszikus fantasy történetek játékos változatossága.

Középiskolásként kezdtem írni, néhány év alatt két tucatnyi novellával, és egy azóta már elég viccessé vált kidolgozású regénnyel gazdagítottam a fiókomat. Néhány meghökkentő mese megjelenése mellett az 1993. évi Hungarocon irodalmi pályázatának 2. helyezése volt az, amivel sokáig büszkélkedhettem, majd több évtizedes kihagyás következett.

2014 nyarán kezdtem újra komolyabban az irodalommal foglalkozni. A kezdeti nagy lelkesedés után hamar rájöttem, hogy egy jó ötlet önmagában nem elegendő, így az elmúlt években folyamatosan képeztem magam, és ennek eredményeként 2015.-ben a Preyer Hugó irodalmi pályázaton dicséretben részesítettek, 2018-ban pedig első helyezést értem el.

Az utóbbi években készült novelláimból időközben több is megjelent különböző sci-fi és fantasy antológiákban, illetve online felületeken, azonban egy önálló kötet még várat magára.

 


Kozári Bálint

 

 

Bonyhádon születtem 1996-ban, és ott is nőttem fel. 2015-ben az érettségi után megkezdtem a villamosmérnöki tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen, ezzel párhuzamosan költöztem fel Pestre, ahol a mai napig élek.

Egészen gyerekkorom óta foglalkoztatott a történetalkotás, és már általános iskolás koromban is papírra vetettem ezek közül néhányat. Mivel az érdeklődésem ebben az irányban soha nem lankadt igazán, nagyjából egy éve részt vettem egy írói kurzuson, és onnantól kezdve picit komolyabban is megpróbáltam érvényesülni ezen a vonalon. Ez a díj vitathatatlanul az eddigi legnagyobb eredményem  amatőr íróként, és pozitív megerősítésként szolgál, hogy érdemes folytatnom.

A szívemhez legközelebb talán a fantasy és a horror áll, nagyon kedvelem az elvont, groteszk világokat, a kedvenc íróm pedig H. P. Lovecraft. Szeretném, ha az írás egy napon hobbiból hivatássá léphetne elő számomra, általában ez ösztönöz a továbbhaladásra.


Pölczman Péter

 

Esztergomban nőttem fel, Budapesten szereztem angol-testnevelés szakos tanári diplomát, ahol az angol bölcsész szakot, majd az angol-magyar tolmács és szakfordító iskolát is elvégeztem. Mindebből egy keveset ma is használok munkám során, mivel immáron húsz éve idegenvezetőként dolgozom.

Írással egyetem óta foglalkozom, elsőként saját verseim és versfordításaim jelentek meg különböző folyóiratokban. Az elmúlt években főként novellákat írtam. Alkotóként leginkább a szépirodalom, sci-fi és fantasy érdekel, de olvasóként mindenevő vagyok.

A civil életben háromgyerekes apukaként sosem unatkozom, az írás mellett kikapcsolódásként maratonokat futok.

 


Székelyhidi Zsolt / Early Moon

Székelyhidi Zsolt a nevem, földrajz-rajz tanárként dolgozom egy debreceni általános iskolában. Szabadidőmben foglalkozom festéssel – olaj és akvarell technikával -, egy ideig készítettem sci-fi, fantasy illusztrációkat, borítókat /Cherubion, Szukits kiadók/ airbrush és digitális technikával.

Novellákat, regényeket írni komolyabban tíz éve kezdtem, egy névazonosság miatt választottam az Early Moon írói álnevet.

Irományaim műfaja lehet fantasy, sci-fi, misztikus, a lényeg, hogy valamiben különbözzön a mi világunktól, mégis rólunk, emberekről szóljon.

Publikációk:

Ayilgill című kisregényem a Mytheronból szeretettel fantasy antológiában. 2011 Cherubion Kiadó.

2015 decemberében jelent meg a Kalandok és kalandozók 2. kötetében egy novellám /Spiritart/.

A Bizzarium weboldal Tábortűz körül című novellapályázatán második díjat kapott a „Ha elszabadul…” című írásom /e-book/.

Az AVANA egyesület Robotok munkában című 2016-ban kiírt pályázatán megjelenést nyertem az SF galaxis /2018/ első számában. Novellám címe: Ambrózia 404.

2017 szeptemberében három novellám kapott helyet a Spiritart Kiadó gondozásában megjelent Száznevű város kötetben.

2018-ban a Két-világ határán /Trivium Egyesület/ novellapályázaton negyedik helyezett lett a Kistündér című novellám, amely antológiában megjelent 2019 májusában.

 


Paksi Gábor / P.G. Cumulus

Gyerekkoromban, a kora ’80-as évektől folyton történeteket agyaltam ki, melyek közül viszonylag sokat papírra is vetettem képregény formában. Tehát a szándék, az irány már nagyon korán megvolt (persze tudás nélkül), aztán másfelé fordultam, és húszéves koromra szinte teljesen elmaradt az írás. Kreatív energiáimat onnantól a zenélés foglalta le.

2013 óta foglalkozom újra amatőr írással, ami főként útleírásokat, utazásaim emlékeit takarja, melyeket leginkább magamnak írtam, de már a kezdetek óta arra törekszem (több-kevesebb sikerrel), hogy elfogadható irodalmi színvonalat nyújtsak, egész egyszerűen azért, mert azt öröm olvasni. Rajtam kívül csak barátok, családtagok olvasták ezeket az írásokat.

Korábban is kacérkodtam már sci-fi
vel, de csak mostanra érett meg bennem az elszántság, a gyakorlat és a tudás annyira, hogy kidolgozzak, és be is merjek adni pályázatra egy novellát. Nagyon örülök, hogy mindjárt első próbálkozásra ilyen szép eredményt sikerült elérnem.

A kenyeremet programozással keresem, és vitorlázó repülő pilótaként, valamint jazz gitárosként költöm.