Első helyezett: Ifjabb Csákvári József

1966-ban születtem Budapesten. Jogi alapvégzettségem van, de mindig is a művészet, a kultúra és a média érdekelt. Voltam raktáros, bébiszitter, Amerikában konyhai mosogató és környezetvédelmi ügynök, majd újra itthon rendezőasszisztens, üzletember, 3D modellező, egyetemi oktató, médiakutató, nyelvtanár, és még sorolhatnám…

Ma már úgy látom, az ember valamiképpen az ősei folytatása, akár akarja, akár nem. A legtöbbet a felmenőimtől kaptam: lelkész nagyszüleimtől nyitottságot és spiritualitást, fizikus anyámtól az univerzum titkait, irodalmár apámtól az írás és a drámai műfajok szeretetét tanultam. Szerintem az igazi sci-fi pont ebből a három forrásból táplálkozik: spiritualitás, tudomány és emberi dráma. Kiskamasz koromban találtam rá a szépirodalomra, és akkor kezdtem falni a tudományos-fantasztikus írásokat is.

Pár évvel ezelőtt az életem hirtelen fordulatot vett: nagyon beteg lettem, de kijöttem belőle. A betegségem idején kaptam az írói inspirációt, a novellaötleteim nagyrészt álomban és félálomban jöttek, és ez a gyógyulásom óta is így van. Ekkor jöttem rá, hogyan lehet szenvedésből katedrálist építeni, ekkor kezdtem írni. (Mások szerint a megfelelő mennyiségű abszint is kiváló inspiráció-forrás, de nekem nem jött be…)

Hamvas Béla valahol azt írta, hogy a halhatatlan kézirat nyugodtan maradhat fiókban, mert misztikus módon már megtörtént. Hálás vagyok azért, hogy nem abban a korban élek, amikor ő, hanem most, amikor számtalan lehetőség van a publikálásra. Még abban az esetben is, ha a szöveg messze nem halhatatlan… Hamvas mondta azt is, hogy az árokparton is megírja az életművét – ezt az elszántságot kívánom magamnak és minden írótársamnak.

Regényt még nem írtam. A Turing-terapeuta az első sci-fi novellám.

 


Második helyezett: H. R. Polack

2020-ban kezdtem el rendszeresen írni, de a világok kitalálása, és a „mi lenne, ha…” kezdetű gondolatok már egészen kisgyermekkorom óta a mindennapjaim részét képezik. Ifjabb koromban is irkáltam már ezt-azt, de csak szórványosan, a magam szórakoztatására. A legtöbb a kukában végezte.

Az elmúlt egy évben próbálkoztam meg először néhány pályázattal, így az itt elért helyezésem az eddig elért legnagyobb eredményem a zsánerirodalmi pályán.

Többségében science fictiont írok (főként regényeket), de sok esetben belevegyítek más zsánereket is, mint thrillert és pszichothrillert, illetve néha elmegyek a science fantasy irányába is.

A szerző a második helyezésért járó pénzjutalmat a WWF Magyarország Alapítványnak ajánlja fel.


Harmadik helyezett: Kispál Márton

Kispál Márton vagyok, 1995-ben, Szegeden születtem.

Sziszifuszi, évek óta görgetett sziklám egy regény, melyet tavaly raktam félre, hogy novellák írásával fejlődhessek. Azóta főleg online felületen, illetve antológiákban publikálták történeteimet, például Az év magyar science-fiction és fantasynovellái 2021 című kötetben.

Civilben formatervezőként dolgozok Budapesten, de ha tehetem, az Alpokalja völgyeiben túrázok.


Dicséret: Rátkai Szilver

Középiskolásként kezdtem írni, néhány év alatt két tucatnyi novellával, és egy regénnyel gazdagítottam a fiókomat. Néhány meghökkentő mese megjelenése mellett az 1993. évi Hungarocon irodalmi pályázatának 2. helyezése volt az, amivel sokáig büszkélkedhettem, majd több évtizedes kihagyás következett.

2014 nyarán kezdtem újra komolyabban az irodalommal foglalkozni. A kezdeti nagy lelkesedés után hamar rájöttem, hogy egy jó ötlet önmagában nem elegendő, így az elmúlt években folyamatosan képeztem magam, és ennek eredményeként 2015.-ben a Preyer Hugó irodalmi pályázaton dicséretben részesítettek, 2018-ban pedig első helyezést értem el. 2020 évi eredményem egy megosztott második helyezés lett amit egy újabb dicséretben részesített novella követett.

Önálló kötettel ugyan nem rendelkezem, de a novelláimból több megjelent különböző sci-fi és fantasy antológiákban, ebook-okban, így többek között a “Halhatatlanok”, a “Száznevű város”, az “Új Galaxis” és az “SF Galaxis” nyomtatott és a “Lidércfény AKF” elektronikus válogatásában. 2021-ben a Preyer irodalmi pályázaton helyezést elért “Az Aratás napja” novellám beválogatásra került a Galaktikába, és az “Új Föld, régi emberek” című pedig a “Történetek a FIOK mélyéről ” ebookba. A hangoskönyvek kedvelői számára közel öt órányi hanganyagon érhetőek el a válogatott sci-fi történeteim a HELMA kiadó jóvoltából.


Dicséret: Szilágyi István

Úgy tíz éves lehettem, mikor kezembe került a Tőke Péter: Veszedelem az ősvilágból című kötete. Mivel akkor épp a minden kissrác számára szinte kötelező dínós korszakomban voltam, elkezdtem olvasni. Nem minden részét értettem, de lenyűgözött a könyv, és maga a tudományos-fantasztikus zsáner. Ez után rávetettem magam édesapám gazdag sci-fi regény gyűjteményére, és szinte válogatás nélkül faltam a könyveket. Ha időm engedi, a mai napig ez az egyik kedvenc kikapcsolódásom.

Én magam úgy bő tíz éve kezdtem el írogatni, de 2020 évig kizárólag a baráti társaságom szórakoztatására. Az ő biztatásukra kerestem kiadót, illetve kezdtem el pályázatokra novellákat írni. Jelen ideig két dark-urban-fantasy regényem jelent meg nyomtatásban Ian Pole írói név alatt. Ez a kiadó a közelmúltban megszűnt, így ezek a regények csak rövid ideig voltak elérhetőek, de ezen idő alatt szerencsére meglepően pozitív fogadtatást kaptak. Több novellám ért el helyezést különböző irodalmi pályázatokon, illetve került beválogatásra antológiákba  Lidércfény pályázatok, “Az utolsó döntés” sci-fi antológia, Garabonciások antológia , „Az utolsó” sci-fi antológia, „Új faj” horror antológia, Marysol pályázatok, Venore pályázat ,valamint a nyomtatásban is megjelent Rejtővel egy asztalnál kötetben is helyet kaptam egy novellámmal.

Ezeken kívül több regény, és még több novella is pihen a fiókomban megírva, illetve van még néhány „félkész” állapotban. Főként sci-fi, dark-fantasy zsánerekben írok, de akár történelmi, vagy thriller jellegű regényt is szívesen írnék, ha megtalálnám azt a kiadót, aki szeretne velem dolgozni. Jelenleg ezt a kiadót keresem, így néhány regényemet különböző pályázatokon indítottam el. Hátha.


Dicséret: Zajcsuk Liliána

1995-ben születtem Marcaliban és Budapesten élek. Mechatronikai mérnöki és gépészeti modellező mérnöki végzettségem van, jelenleg a BME doktoranduszaként az emberi futás mechanikáját kutatom. Óvodás korom óta találok ki történeteket, kisiskolás korom óta le is írom őket. 2020 óta NaNoWriMo résztvevője, 2021 óta a magyar régió segítője vagyok. Első irodalmi megjelenésem 2012-ben volt, amikor az MTVA A Nagy Mese pályázatra írt mesémből Kossuth rádióban leadott hangjáték készült. A sci-fi és fantasy zsánereket édesapámmal közös filmnézések és olvasmányok során kedveltem meg, és szeretném később regénnyel is kipróbálni magamat.


Dicséret: Forrai Márton

Budapesten születtem 1982-ben. Kezdeti grafikusi érdeklődésemet közgazdász, majd marketing tanulmányokra cseréltem, de az írás volt az, ami mindvégig elkísért. 2019-ben kezdtem kritikáimat, beszámolóimat publikálni különböző kulturális és szórakoztató portálokon (Ekultura, Ectopolis, Roboraptor), miközben időről-időre novellákkal is jelentkeztem.

Megnyúzni egy krokodilt című thrillerem bekerült a Prae kiadó 2020-as, modern magyar krimiket bemutató antológiájába, Zsákmány című horrorisztikus Három testőr-feldolgozásom pedig ebook-formátumban jelent meg a Világegyetem vándorló vámpírjai elnevezésű novellagyűjteményben. Szemem fénye című sci-fim 2021-ben kiemelt díjazottként végzett a Preyer Hugo emlékére meghirdetett pályázaton, és az AVANA egyesület online publikálta.

Elsősorban az extrém, újszerű közegekbe helyezett emberi sorsok és motivációk érdekelnek. Amikor nem írok – furcsa lehet, de olykor még aközben is – a családomnak, a jógának és a krav magának élek, maradék időm pedig filmekkel, zenehallgatással vagy könyvekkel múlatom.

Tüzek és túlvilágok címmel jelent meg első novelláskötetem 2022 szeptemberében.


Dicséret: Bacsai Gábor

Írással 2017 óta foglalkozom, mindig is vágytam rá, de sose szántam rá magam igazán. Egy szerencsés munkahelyváltásnak köszönhetően rendeződött az életem és azóta a saját magam és az ismerőseim legnagyobb „boldogságára” írok. Semmilyen íróképzésen nem vettem részt, önfejlesztő jelleggel tanulom (még minidig) az írást. Főleg a fantasy és horror stílus áll közel hozzám, sci-fivel ritkán próbálkozom.

Pár komolyabb sikerem volt eddig, 2017-ben osztott második helyezést értem el a Próza Nostra Arany200 – balladaremix pályázatán, megjelent novellám a The Black Aether magazinban, tavaly pedig egy Grimm meséket feldolgozó kötetben is szerepeltem, ami az Underground kiadónál jelent meg.

Családommal jelenleg Budapesten élek.