Preyeres pályázók szereplése az ÚG-23 oldalain

Preyeres pályázók szereplése az ÚG-23 oldalain

 

Az ÚJ Galaxis-23. antológiában megjelent novellák szöveges értékelése a Preyer pályázat zsűrijének két tagjától, Vásárhelyi Lajostól és B. Kósa Katalintól.

 

Köcsky Rudolf: Kontaktus

A jól megírt, érdekes történet egy reménytelen küzdelemről szól.

Gyakran mondjuk, hogy nem kell ágyúval lőni a verébre. De mi van, ha nincs is nálunk ágyú és nem is éppen veréb az, ami szembejön? A válasz nem túl biztató…

(BKK)

Így kellene sf novellát írni, és akkor a zsűrizés öröm volna. Egyébként nagyon kegyetlen, de nagyon igaz írás.

(VL)

 

Szilágyi Zoltán : A vevő

Jó kis horror sci-fi kellékekkel.

(BKK)

Jól megírt érdekes történet, de nagyon klisé és ezért érdektelen az olvasó számára. És nem tudta befejezni. Gondolat nincs benne egy szikrányi sem. De ebben nem ő az egyetlen.

(VL)

 

Török Dávid: Az aranyszabály

Nem szeretem az akciófilmeket, de ez az akció-dús történet olyan jól van megírva, hogy egy-szuszra elolvastam. Van benne gondolat, és érzelem. Nem öncélúak a véres jelenetek.

(BKK)

Jó és itt nem zavaró az E1, és a szerző is észrevette, de nem tudatosította, bizony innen egy kis költészet nagyon hiányzott, ellensúlyként. Néha neki is lendült, de aztán abbahagyta, pedig nagyon jót tett volna, persze mértékkel és csak a dramaturgiai pontokon. A főhős kicsit többször és mélyebben elgondolkodhatott volna a világ dolgain, amiben él. Ezzel kezdi, de aztán elsodorja a cselekvés.

(VL)

 

Czövek Andrea: Embernek maradni

Remek űr-krimi.

Stílusa színes, olvasmányos. Történetvezetése gyors, pörgős, szórakoztató.

A legjobb, legösszeszedettebb írás, amit eddig a szerzőtől olvastam.

(BKK)

Terraformálunk, meg minden egyéb, csak azért, hogy egy közepes krimit el tudjunk mesélni. Itt még a gépek is szaporodni akarnak. De aztán győz a nem létező igazság. Pedig befizettem volna egy jól megírt űrpornóra.

(VL)

 

Barabás Levente Szilárd / Dyck Van Houjt: Mundus vult..

Az örök kérdés: Értékeset, vagy értékesíthetőt alkosson a művész?

Remek témaválasztás, szépen és jól megírt történet.

(BKK)

Ballada az író felelősségéről. Csak nem találta ki a jövőbeli emberi kapcsolatokat, és ez nagyon visszaveti az írást. Pedig egészen jó a világa, meg minden. Esetleg lehetett volna kicsit rövidebben is.

(VL)

 

 

Bukros Zsolt: Terraformálók

Izgalmas, fordulatos történet, ami sajnos nagyon elmegy a krimi, a horror felé.

(BKK)

Jól megírt kaland. Egy darab űropera. Bár kicsit több gondolatot is el tudtam volna viselni, hiszen erősek voltak a kalandok és nagy volt az idő-intervallum, talán közben gondolkodhatott volna kicsit a hős, hiszen a saját tudata volt minden testben.

(VL)

 

Köcsky Rudolf: Egyensúly

Kegyetlen történet egy kegyetlen kérdésről: Mi lenne, ha megvalósulna a halhatatlanság?

(BKK)

Csak úgy, minden nélkül, élmény volt olvasni. Világmegváltó gondolat, és nem szedtük előtte ízekre a Mindenséget. Köszönöm.

(VL)

 

Kovács Attila / Holden Rose: A helyes kérdés

Jó íráskészséggel, olvasmányosan, laza csevegő stílusban megírt történet.

Jó témaválasztás: Agyonhajszolt munkaerő, kiszolgáltatottság, férfi-sovinizmus, jellemtelenség, üres kapcsolatok, kenyérharc. A magányosság csúcsa: szerencsétlen főszereplő egy Ford logóval beszélget…A szerző kiábrándító jövőképet vetít elénk…Habár ez nem is igazán a jövő, hiszen sokszor így van ez már most is…

A végén a „lázadás” épp olyan értelmetlen, mint a szereplők egész élete…

(BKK)

Buta kis meskete a hím sovinizmusról. Minden előre kiszámítható, és nem kellett volna ilyen hosszúra nyújtani. Bár megírni azért meg kellett volna.

(VL)

 

Juhász Roland: iCity

Remek témaválasztás: A tökéletes rendszer színe és fonákja…

Történet arról, hogy a tökéletesedő technika hogyan butítja le az embert, hogy a szolgáltatásokat igénybevevőből hogyan lesz a szolgáltatás tökéletességének érdekében üldözött bűnbak.

Mert egy tökéletes rendszer működéséhez ellenségképre is szükség van, ha van ellenség, ha nincs.

Kegyetlenül jó történet.

(BKK)

Így nem jó, mert személytelen, és a narráció pedig megöli a novella hatását. De ezt ezen a szinten már sokszor elkövették. El kellett volna benne mélyedni, de minden nagyon felszínes lett, lehet a sok külső narráció miatt.

(VL)

 

Török Dávid: A Hodgson sejtés

Jó íráskészséggel megírt, kellemesen olvasmányos, színes nyelvezetű, izgalmas történet.

Egy ziccert sajnos kihagyott: Mi lett volna, ha az anomáliák nem csak félreeső helyeken, hanem sűrűn lakott nagyvárosokban jöttek volna létre…

(BKK)

Nagyon jó, csak megterhelő az E1 mesélés. Ha nem lineárisan szerkeszti a szöveget, hanem csomópontokhoz rendezi, sokkal izgalmasabb letett volna.

(VL)

 

Juhász Péter / J.P.Raven: Az emlékezés völgye

Megrázóan szép, de kegyetlen történet a pusztulásról, a túlélésről.

(BKK)

Igen jól megírt „öko-giccs” és ezért hatásos.

(VL)

 

Bakti Viktor: Közel az istenekhez

Nagyon jól megírt misztikus történet látványos sci-fi díszletben.

(BKK)

Ha akarom vemhes, ha nem akarom, nem…. Akár még hitbuzgalmi írat is lehetne, de nagyon jó, és tanulságos, ahogy a végén mindennek ellenére „győz a hit”.

(VL)

 

Varga Balázs: A nagy bumm  

Érdekes történet. Kicsit kevés a cselekmény, sok a „történelemkönyv”, a háttér információ, a magyarázat.

A sok-sok előzményt, ami elvezet a drámai végkifejlethez, szerencsésebb lett volna valami más formában megírni. A túl sok narráció kissé szárazzá teszi az írást.

(BKK)

Ez egy 3 kötetes regény indító kötete lehetne. Így túlírtnak hat, sok benne a magyarázgatás, bár minden nagyon a helyén van. De erősen neki kell az olvasónak szánakozni, hogy a végére jusson. De vérbeli sf.

(VL)

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?