Tapasztalataim szerint a pályázók egy részének elég furcsa elképzelései vannak egy pályázat működéséről. Nos, akkor elmondom, hogyan is működik a Preyer pályázat. (Más irodalmi pályázatok természetesen máshogy működnek.)

 

A pályázatot az Avana egyesület írja ki minden évben a pályájuk elején járó szerzők számára. Az aktuális kiírást általában az év elején tesszük közzé.

A beküldési határidő a nyár elejére esik, így bőven van idő az alkotásra, a csiszolgatásra.

A pályaművek a beküldési címre érkeznek, ami egy olyan postafiók, ahová csak és kizárólag a pályázat anyagai érkeznek, hogy ezzel megelőzzük az esetleges elkeveredést.

A szerzők a beküldési címről kapnak egy visszaigazolást, miszerint pályázatuk beérkezett. Ha valamilyen hiányosság van, vagy a beküldött mű nem felel meg a formai követelményeknek, azt ilyenkor jelzem.

Ilyenkor még nem derül ki, hogy a beküldött mű megfelel-e a sci-fi zsáner és a novella követelményeinek. Az majd csak az olvasás során tisztázódik.

A beérkezett művek beérkezésük sorrendjében sorszámot kapnak a könnyebb kezelhetőség érdekében.

A novellákat továbbítom a többi zsűritagnak.

Minden zsűritag egymástól függetlenül olvas, pontoz és értékel. Amikor mindenki elkészült, összesítem a pontokat, egy dokumentumba rendezem a szöveges értékeléseket.

Az összesítések alapján közösen hozzuk meg a döntést a helyezésekről, díjazásokról. Hogy mely írásokat tartunk a sci-fi zsánerbe tartozónak és melyeket nem, azt már menet közben is egyeztetjük. Amely írás a jelenlegi öt zsűritag közül legalább három szerint nem sci-fi, azt nem pontozzuk, nem értékeljük.

A helyezésekről hozott döntésünket továbbítjuk az Avana egyesület vezetőségének.

A díjakat a tervek szerint ősszel tartandó HungaroCon rendezvényen adjuk át. A díjazottakat két héttel a rendezvény előtt értesítjük. Az eredményhirdetés után minden pályázót tájékoztatunk a pályázat eredményéről. (E-mailben megküldöm a pontozótáblát és kérésre a művére vonatkozó szöveges értékeléseket is.)

 

Néhány jó tanács a kezdő pályázóknak:

  • Érdemes figyelmesen elolvasni a pályázati kiírást.
  • Érdemes beküldés előtt alaposan átnézni az írást, hogy ne maradjanak benne helyesírási hibák, elütések.
  • Érdemes még egyszer átgondolni a történetet, hogy ne maradjon benne ellentmondás, logikai bukfenc.
  • Érdemes ellenőrizni, hogy az írás a kiírásban kért formátumban van-e,(betűtípus, szimpla sorköz, stb.) a dialógusoknál nincsenek-e kötőjelek gondolatjelek helyett, a fájl címében szerepel-e a mű címe és a szerző neve.
  • Nem érdemes a beküldést az utolsó pillanatra hagyni.

 

Célunk a kezdők segítése, de ehhez a szerzők együttműködésére is szükség van.

Még egy apróság:

Munkánkat a sci-fi iránti elkötelezettségből, lelkesedésből, minden anyagi haszon reménye nélkül, szabadidőnkben végezzük.

 


Kósa Katalin, a pályázat koordinátora és zsűritagja