Mező István: CEGODIS

Mező István

CEGODIS

I.

Fiam! Megérkezett a rendelet a továbbtanulási lehetőségekről – teszi le az egy nyomtatott űrlapból álló papírt az apa.

De itt nincs is városvezetési ismeretek–szak – nézi a fiú a papírt. Azt mondtad, két év múlva biztosan lesz nálatok igény új emberre. Akkorra végeznék.

Valóban úgy is volt, de úgy látszik, hogy CEGODIS számításai alapján nem szükséges új munkaerő a polgármesteri hivatalban. – Sajnálkozott az apa.

Hm. Éppenséggel a számítógép–üzemeltető–szak sem rossz. Bár nem sokat tudok a számítógépekről. Nálatok vannak ilyenek, igaz?

Igen. Elég nyugodt munka, csak hétvégén fáradságosabb, amikor a városi rendeléseket le kell adni CEGODIS számára. Hét közben összegyűjtjük, hogy miből milyen mennyiségben rendeljünk: építőanyag, papír meg minden, amit nem a városban állítunk elő. És persze a családok heti rendeléseit is ilyenkor kell betáplálni a rendszerbe. Ez a számítógép–üzemeltető dolga.

És mi a helyzet a gyárak termékeivel? – érdeklődik a fiú.

Az más, mivel CEGODIS megszabja, hogy mennyit kell termelni. Pénteken csak be kell pakolni a csillékbe a kiadott mennyiséget, ami automatikusan elszállítódik a városból. Itt a számítógépes feladata csak annyi, hogy továbbítsa a rendelési adatokat az üzemek felé és betáplálja a rendszerbe a megtermelt mennyiségeket. – tájékoztatja az apa a gyermekét.

Szia apa! Helló neked is! – kopogtatja meg az öccse hátát hazatérő nővére.

Éppen öcsédet tájékoztatom az esetleges új munkája felől.

Szóval megérkezett a rendelet? – kérdezi a lány. – És mi érdekeset találtatok?

Talán számítógép–üzemeltető leszek. – jön a felelet.

Az nyugis meló. Nem úgy, mint most az enyém. – panaszkodik. – A múlt heti rendelet szerint kilenc százalékkal kell több fát előállítanunk, mint eddig. Ezzel együtt a könyvelési munkám is megnőtt. – Odafordul az apjához: – Kedves polgármester úr! Mire kellhet ez a sok fa? – kérdezte viccelődve.

De hát ez az egyik első, amit megtanultok középiskolában társadalomszervezési alapismeretek tárgyból.

Az apa ezt úgy értette, hogy ennek a tárgynak a keretében a diákok megtanulják, hogy hogyan is működik társadalmuk és szűkebb környezetük. Mindenek előtt CEGODIS–ról tanulnak. CEGODIS egy tökéletesre fejlesztett program – írja a tankönyv –, mely matematikai számítások segítségével pontosan meghatározza, milyen erőforrásokra milyen mennyiségben van szükség. Innen a név: CEntral GOod DIstributor System. A fiatalok hamar megértik: társadalmukban mindenkinek megvan a helye és szerepe. Ugyanez igaz a városokra is. Vannak települések, melyek élelmiszert termelnek és ezt továbbítják a többieknek is, más városok papírt állítanak elő és könyveket nyomtatnak és így tovább. A polgármester által irányított város jórészt fát termel, ruhaneműt és van egy víztisztító telephely is. Az emberek többsége a három üzem valamelyikében dolgozik. – Ez a mi hozzájárulásunk a társadalom építményének fenntartásához, ezért többek között élelmiszert kapunk ellenszolgáltatásként. – szól a tankönyvi szentencia.

CEGODIS gondoskodik róla, hogy a megtermelt javak egyenlő arányban és szünet nélkül hozzáférhetőek legyenek. A szállítmányozás egy alagútrendszeren keresztül történik. Ez az egyetlen összeköttetés a városok között, egyébként kommunikáció nincs. Nincs is rá szükség – sulykolják a diákoknak – mindent meg lehet kapni itt, helyben. Ráadásul van mozi, színház, szórakoztató központ.

Valójában senki sem járt még a városon kívül. Senki sem tudja, hogy mióta létezik ez a tökéletes rendszer. A történelem ugyanis nem része az órarendnek…

A polgármester feladata főleg az, hogy meghatározza: a város karbantartásához mennyi építőanyagra, munkaerőre, tisztítóeszközökre és még sok egyébre van szükség. A mennyiségről rendelést ad le egy számítógépen CEGODIS számára, ami – a kérés teljesíthetőségének és szükségszerűségének elbírálása után – továbbítja a gyárak felé a tételt. De meghatározza például azt is, hogy mennyi új munkaerőre van szükség. Ehhez igazítja a továbbtanulási rendeletet is. Így történhetett, hogy idén nem indult városszervezési ismeretek–szak.

Esetleg… – kezdte a lány a mondatot, de el is harapta a szót. Eszébe jutott, hogy javaslata butaság lenne. Arra gondolt, hogy talán visszafogják a fakitermelést. Ám tudta, hogy mi lett volna apja kioktató válasza: a rendszer ekkor kompenzálást kér; más termékből kevesebbet lehet rendelni.

Esetleg leadhatnánk a heti ételrendelést. – folytatta inkább. – Mit szóltok? – és már vette is elő az élelmiszer–rendelési űrlapot.

Remek. Nekem egy új cipőre is szükségem van, úgyhogy egy ruharendelési űrlapot is vegyél elő!

II.

Jó reggelt, polgármester úr! – szólította meg az egyik hivatalnok a felettesét. – Úgy alakult, hogy az egyik gép kiesett a termelésből a ruhagyárban, ezért hat százalékkal kevesebbet tudunk előállítani pulóverből. Péntek van, gondoltam tájékoztatom, hogy módosított adatokat vigyenek majd be.

Rendben, köszönöm. Továbbítom a számítógép–üzemeltető felé.

Őt hogy irigylem! Már csak két év, és élvezheti a nyugdíját. Elég kézenfekvő lenne, ha a maga fia venné át a munkáját.

Lehet, hogy így is lesz.

De önnek is hamarosan lejár a terminusa. – folytatta a beosztott.

Igen. Őszintén szólva sajnálom. A magam részéről szívesen dolgoznék még ezen a poszton.

A polgármester arra utalt, hogy ebben és általában a felső vezetői munkakörökben nem dolgozhat az ember három évnél többet. A város polgárainak újat kell választani. A szavazás közeledett, már csak nyolc hónap volt hátra.

Ahogy a város első embere beért az irodájába, elfogta egy furcsa érzés. Tudta, hogy amit a következő percekben tenni készül, teljességgel megengedett, de annak is tudatában volt, hogy hosszabb távú céljai eléréséhez nagyon kockázatos dolgokat kell véghezvinnie. Újra akarta választatni magát.

Vajon hány elődömnek jutott ez eszébe? – tette fel magának a kérdést. Fiatal gyermekkoráig az összes polgármestert fel tudta sorolni, összesen tizenötöt. Korábbiakra nem emlékezhetett. A múlt történései senkit sem érdekeltek, senki sem jegyezte fel őket. Mintha mindig is ez a tökéletes program, CEGODIS gondoskodott volna a társadalom működéséről. A többi nem számít.

Elővette a begyűjtött rendelési űrlapokat. Sorra a központi élelmiszer–rendelési nyomtatványt (ez a dolgozók napközbeni étkeztetésére szolgált), az építőanyag–rendelésit (a tegnapi álmatlanul töltött éjszaka kiötlötte, hogy bővíti a várost; ez volt a legkockázatosabb és legnagyívűbb ötlete) és a parkosításhoz szükséges eszközök lapjait.

Mindegyik mennyiséget megtoldotta. Ilyet még soha nem csinált. Erős szívdobogást érzett.

Ezt még szabad. – nyugtatta magát. – Ebben még nincs semmi különös, ezek alig észrevehető tételek.

Átment a számítógép–üzemeltető irodájába és átnyújtotta a papírokat.

A ruhagyár hat százalékkal kevesebbet állít elő pulóverből egy géphiba miatt. Már felvezettem a megfelelő űrlapra. A többi rendelést is megtalálja. – közölte a polgármester.

Tudtam róla, de köszönöm, hogy szólt. – válaszolt a gépkezelő és közben már dugta is be a leolvasó szerkezetbe a nyomtatványokat. Főnöke máskor ügyet sem vet ezekre a mozdulatokra, de most várakozással teli izgalommal kísérte a műveletet. A megnövelt adatok már a központi feldolgozó számítógép felé tartottak. Hogy ez földrajzilag merre van, senki sem tudta. Talán egy másik városban?

A polgármester tekintetével követte a leolvasó szerkezet kábelét, de az másfél méter után eltűnt a falban. – A fal másik oldalán a lépcsőház van. Mindenesetre meglátjuk, hogy mi lesz a rendelés sorsa. A kábelekkel még ráérünk. – gondolta.

Hétfőn megérkezett a többletrendelés hatvannyolc százaléka.

A ma érkezett rendelés több, mint a megszokott adag. Kérem, szóljon a raktárnak, hogy a kifőzdéknek továbbítsák az élelmiszert és emeljék meg a fejadagot! – utasította telefonon a városi élelmiszer–továbbításért felelős munkatársat a polgármester.

Kérem, hívják össze az építészeket, értekezletet tartok számukra. – rendelkezett tovább.

Nem sokkal később a város mindhárom, nagyobb műveletekért felelős építésze meg is érkezett.

Hogyan áll a város fenntartása? – kérdezte. A fejlődés szót nem használhatta. A város emberemlékezet óta ugyanúgy nézett ki. Egy olyan jól szervezett társadalomban, mint amilyen ez, szükségtelen a további fejlődés. Az csak megbontaná a nagy fáradsággal kiépített egyensúlyt. A fejlődés egyensúlytalanságot szül. Társadalomszervezési ismeretek tárgyból ez volt az egyik fő tétel az iskolában. Ezt a jelen levők mindegyike – és a városban élők közül is mindenki – nagyon jól tudta.

A délnyugati városrész egyik lakótömbjének újraszigetelését éppen most fejeztük be. – mondta az egyik mérnök. – Álmában sem gondolta volna, hogy ez az eligazítás más lesz, mint a többi.

Értem. – jött a válasz. Egy pillanatnyi gondolkodás után a polgármester folytatta: – azt akarom, hogy a hivatal előtti teret parkosítsák újra. Egy szökőkutat képzeltem el és egy játszóteret, a tér köré pedig díszburkolatot.

Ez érthető módon meglepte az építészeket. Eddig helyreállítási munkálatokra szorítkozott a mozgásterük.

Van erre elegendő kapacitás? – kérdezte némi bátortalansággal egyikőjük.

Lesz. – Ez persze blöff volt. A polgármesternek fogalma sem lehetett róla, hogy ez volt–e az egyetlen, hogy CEGODIS számításai megengedték a többletrendelést, vagy ez később is előfordul majd nagy tételeknél. – Mérjék fel a megvalósításhoz szükséges igényeket, és az adatokat valamint a terveket nekem továbbítsák.

Három nappal később megjöttek a kért mennyiségi adatok. A rendelkezésre álló építőanyag kilencven százaléka is elegendőnek bizonyult. Mikor elérkezett a következő péntek, a polgármester újabb kiérlelt tervekkel a fejében vette le a polcról a rendelési űrlapokat…

III.

A mozi kétszintesre bővítéséhez és a színház soron kívüli felújításához kért alapanyagot CEGODIS már megtagadta. „Az egyensúly fenntartása érdekében a kérelemnek az általános mennyiségi korlátot meghaladó részét visszautasítom.” Jött a gépi válasz a néhány héttel későbbi hétfő reggelen.

Tudtam, hogy ez bekövetkezik. – nyugtázta a kellemetlen hírt a város vezetője, miközben újra az az eddig ismeretlen érzés fogta el, mint amikor először kért a szokásosnál nagyobb mennyiségeket. Ezúttal számított a visszautasításra.

Az elhatározás azonban már megvolt benne. Elindult a hivatal lépcsői irányába. Fejben beazonosította a számítógép–üzemeltető irodájának falát. A vezeték lefelé folytatódott. Lefelé, egészen az alagsorig. Ezeket a folyosókat ritkán használták. Tudta, hogy hamarosan az épület széléhez ér. A kábel hamarosan tényleg újra eltűnt a falban. Ez a fal volt a ház északi, hátsó fala.

Ezen fal mögött nincs semmi, a városháza a település északi határán van. – töprengett, de ki is javította magát: – valójában a szemételvezető alagútrendszer a határ. Ide hordják a városi hulladékot. Erre lenne CEGODIS?

A város szemetét nem a településen dolgozzák fel, ezt is elszállítják, csakúgy, mint a fákat, a ruhaneműt és az egyéb termékeket. Azzal a különbséggel, hogy az ipari–, élelmiszer– és egyéb termékeket szállító csatornarendszer a település nyugati részén található. A polgármester még soha nem gondolkodott el azon, hogy miért is van két irányra bontva az alagutak sora – és megkockáztatható, hogy senki más sem.

Másnapra szabadságot vett ki. Igyekezett kipihenni magát, majd útnak indult. Amikor kilépett a házból, éppen a szemközti kukát ürítették. – Egy helyre megyünk. – jegyezte meg magában, és örült, hogy humorérzékre is futja az izgalom mellett.

Amikor a hulladékelvezető alagútrendszer bemenő kapuit tartalmazó épület közelébe ért, több dolgozóval találkozott. Ennek kifejezetten nem örült, de ez kölcsönös volt. A munkások nyugtázták az ellenőrzés tényét, és folytatták a dolgukat.

Mikor belépett az épületbe, az izgalom enyhe félelemmé fajult. – A kukásautók beszórják a szemetet a csillébe az épület jobb oldalán, a bal oldalon pedig az üres csillék térnek vissza föld alatti útjukról. Vissza tudok jönni. – nyugtatta magát.

Körülnézett, és látta, hogy nincs a közelben senki. Beszállt az elvezető alagúthoz legközelebb eső csillébe, majd magára hajtotta az ajtót. A szag elég nehezen volt elviselhető. Próbált egy kevésbé koszosnak érződő papírhalomra feküdni, majd várt.

Eltelhetett tíz perc, mire a kocsi elindult. Zaj alig hallatszott, egyedül a kerekek sínen történő gurulása keltett némi fémes csikorgást.

A mozgás gyorsnak tűnt. Ahogy telt az idő, úgy szokott bele a helyzetbe a csille utasa. A félelem eltűnt, és átadta helyét az unalomnak. Az út már örökkévalóságnak tűnt. A polgármester háromnegyed órának saccolta.

Egy teljesen váratlan pillanatban hirtelen fény borította be a környezetét, amely a hosszú sötétség után vakító volt. A következő másodpercben a kocsi megbillent, és láthatóvá vált a fény forrása: egy óriási szemétégető katlanba torkollott az útja. Rémületében a polgármester reflexszerűen megkapaszkodott a csille peremében, miközben a szemét beleborult a tűzbe. A forróság perzselte, és ha még egy pillanatig kell kapaszkodnia, lezuhan. A kocsi azonban helyzetet váltott, és utasa visszaesett az aljára.

IV.

A hirtelen pánik elmúltával körülnézett, és hihetetlen látvány fogadta: a katlant körbevevő falakba számtalan alagút volt fúrva, mint a méhek kaptárának üregei. Áttekinthetetlen rendben jöttek a csillék és a tűzbe öntve tartalmukat távoztak.

A fal mellett egyetlen csigalépcsősor vezetett, amire ráugorva sikerült a polgármesternek a visszaforduló kocsiból kiszállni. Egy percig csak a katlant és a tovasuhanó csillerendszert bámulta. Ilyen grandiózus építménnyel még soha nem találkozott. A hihetetlen forróság viszont cselekvésre sarkallta. Körbenézett, és elindult felfelé. Semmilyen ember által használható egyéb járatot, lépcsőt nem látott. A tetőre felnézve sötétséget látott csak, a gázok nem a szabadba távoztak. A legdöbbenetesebb azonban az volt, hogy sehol egyetlen embert nem látott.

Valójában a szemétégető úgy volt megtervezve, hogy önfenntartó legyen. Az emberi beavatkozás teljességgel szükségtelen volt. A nap huszonnégy órájában dolgozó építményt a bekerülő hulladék táplálta, és a felszálló gázok alapos szűrés után kerültek a szabadba. Minden, a katlanba torkolló járat egy várost kötött össze az égetővel.

A polgármester most igen közel érezte magát a többi településhez, amelyekkel korábban soha, semmilyen kapcsolata nem lehetett, leszámítva a termékcserét.

Végre a lépcsősor tetejére ért, amely korántsem az épület tetejét jelentette. Az út egy falba vájt folyosóban folytatódott. Befelé haladva egyre teljesebb lett a sötétség. A későbbi szakaszokon már tapogatózva kellett haladni. Hat–hét méter után egy ajtóhoz érkezett. Ahogy a szeme megszokta a sötétséget, ki tudta venni az ajtóra erősített táblát. Ez állt rajta:

CEGODIS

Amit alatta olvasott, nagyon is jól ismert volt számára:

Tisztelt Látogató! CEGODIS–t azért alkottuk meg, hogy társadalmunk teljes egyensúlyban maradhasson és szükségletei a legtágabb keretek között ki legyenek elégítve. Reméltük, sohasem fordul elő, hogy valaki ezt a táblát megpillantja.

CEGODIS alkotói.

Szóval ez van mindenek mögött. Valójában senki sem irányít, tényleg mindent CEGODIS dönt el. Egyszer valakik felállították a szabályokat, és azóta a világ változatlanul folyik a medrében. – ez a gondolat, noha nem volt ismeretlen előtte, mégis teljesen lenyűgözte most, hogy szemtől szemben állt a történelemmel.

A történelemmel, gondolta, de valójában a történelem végének kezdetét sikerült tetten érnie. A tényleges múlt azonban továbbra is rejtve maradt előtte. Városa, a nyolcvanezer lelkes település csak egy volt a negyvenöt hasonló település között. Ezek lakói alkották a Föld teljes népességét. Az új rend felállításának kezdetén az emberek elhatározták, hogy a múltból semmit sem hagyományoznak át gyermekeikre. Az a néhány ezer ember, aki az erőforrásokért vívott harc után fennmaradt, végre megkaparintotta a lehetőséget, hogy új alapokra helyezze a társadalmat. Tökéletesen tiszta lappal akartak indulni. Megalkották CEGODIS–t, hogy egyszer s mindenkorra kivegyék az ember kezéből az irányítást.

A polgármester belépett az ajtón, amely nem volt lezárva. Egy jókora, meglehetősen hűvös és zajos teremben találta magát. Elsőre borzalmas rendetlenséget látott, és fel sem foghatta, hogy ez a „világ közepe”. Kábelrengeteget látott csak, és egy szűk út volt mindössze a vezetékek között. Amint az egyik falhoz ért, látta, hogy a vezetékek megcímkézett csatlakozókból jönnek a falból. A címkék egy csoportján soha nem hallott, városnév–szerű szavak voltak találhatók. Összesen – mint számolta – negyvenöt. A saját városát is megpillantotta. A feliratok másik halmaza raktárakat azonosított. Mindkét csatlakozó párban állt, egy be– és egy kimeneti résszel.

Ahogy idegei hozzászoktak a különös környezethez, már képes volt felfigyelni arra, hogy a zaj forrása tőle néhány méterre van. Arrafelé lépett néhányat, és öt darab szürke, egy méterszer egy méteres, harminc centiméter vastag dobozt talált. A kábelek ezekbe futottak be.

Itt dolgozik CEGODIS programja. – gondolta. Körbejárta, de semmilyen jelet nem talált arra nézve, hogy adatokat lehetne bevinni vagy módosítani. – Nem arra tervezték, hogy át lehessen állítani. Úgy állították be, hogy egyszer s mindenkorra ugyanúgy működjön. – Ezzel a gondolattal kettős érzés kerítette hatalmába. Egyfelől arra a felemelő tényre gondolt, hogy valakik nagyon régen útjára indították a társadalmat és kiépítették az egyensúlyt. Mint valami bonyolult, de rendszerben működő óraművet. Másfelől megrészegedett az előtte álló lehetőségtől. De hogyan fogjon neki?

Ekkor hirtelen villámcsapás–szerű gondolata támadt. Odasietett a csatlakozó–sorhoz, és tökéletesen biztos volt benne, hogy terve működni fog. Az építőanyag–raktár bemeneti kábelét átdugta a városa bemeneti kábele helyére.

A termékek így a raktár helyett hozzám futnak be! A rendelés érkezik, előtte vissza kell jönnöm a kábeleket visszaállítani. – ötletelt diadalittasan. – Sikerült részesévé válni az óraműnek. Meggyorsítottam a város szinte vánszorgó fogaskerekeit! – indult el a csillesor felé.

V.

Folytassák a mozi bővítését és a színház felújítását! – adta ki alig titkolt izgalommal a polgármester az ukázt, miután meggyőződött arról, hogy az építőanyag ténylegesen megérkezett a raktárba. Majd szinte átrohant a városi lapot szerkesztő irodába. Mielőtt belépett, figyelmeztette magát, hogy izgalmát kordában kell tartania.

Jó reggelt! Hogy halad a munka? – érdeklődött a hírszerkesztőtől.

A lehető legjobban. Éppen a kulturális rovatot formázom, két koncerttel kell kibővíteni.

Örömmel hallom. Kérem, nyisson egy új rovatot az építkezések bemutatásához. Friss hírrel is tudok hozzá szolgálni, összegyűlt a mozi és a színház rekonstrukciójához szükséges építőanyag–mennyiség.

Ez igen. – A szerkesztőt ez a hír teljesen letaglózta. Olyat hallott, amihez fogható nem történt, mióta az eszét tudta. – Hogy sikerült ezt elérni?

Kaptam egy központi levelet, mely tájékoztatott arról, hogy a javuló termelési eredmények lehetővé tesznek bizonyos többletrendelést. – Ez volt a kész válasz. A város vezetője erre jó előre felkészült. Tulajdonképpen ez szűk keretek között akár igaz is lehetett volna. Előfordult, hogy egy–egy évben a város széli erdők olyan jó hozamot produkáltak, hogy a település többletet halmozott fel fából. Ezt bejelentve CEGODIS algoritmusa szétosztotta a maradékot.

A polgármestert elkapta a hév: – a jövő heti számban közöljék le, hogy új uszoda épül a déli lakótelep mellett. – Nem bírta megállni, hogy ötleteit ne öntse azonnal rendelkezés formájába.

A következő két hónapban hasonló lépések történtek. Parkok, díszburkolat, szökőkút, piaccsarnok. Utóbbi volt a legfurcsább vállalkozás, hiszen a lakosság ahhoz volt szokva, hogy élelmiszert egyszerűen rendelni kell a megszabott, kellően bőséges keretek között. A csarnokban további zöldséget, gyümölcsöt, húst lehetett beszerezni, persze ezt is ingyen, mint minden rendelést. A munkájukkal fizetnek.

A polgármester már teljesen megszokta a háromnegyed órás utazást…

Az egyik héten azonban nem érkezett hús a csarnokba. Komolyabb fennakadást ez nem okozott, jobbára azzal ütötték el a dolgot, hogy tudomásul vették: a hústermelésért felelős város nem tudta tartani a mennyiségi szintet. A szolidaritás teljesen természetes volt, hiszen az emberek döntő hányada – akik a gyárakban dolgoztak – ismerte a fokozott munka fáradalmait.

A következő héten azonban kellemetlen híreket közölt CEGODIS a számítógép–üzemeltetővel. Harmincöt százalékkal több fát kell leadni, ám ennél is megdöbbentőbb volt a másik kérés: ezerötszáz köbméter víz. Ilyen kéréssel még nem szembesültek. A gépkezelő tudta, hogy CEGODIS úgy van programozva, hogy képes legyen az erőforrásigényt újrakalkulálni és új javak termelésébe bevonni településeket. Ám ez az elméleti lehetőség még egyszer sem fordult elő a gyakorlatban. Nem tudta, hogyan tálalja ezt főnökének.

Értem. Intézkedni fogok. – vette tudomásul a hírt a polgármester. Nem akarta megkockáztatni, hogy ne teljesítse a kérést. Már emelte is a kagylót, hogy tájékozódjon a lehetőségek felől. A vonal végén a vízszolgáltatásért felelős üzemmérnök jelentkezett.

Csakhogy a víztisztítónk kapacitása nem elegendő a kérés teljesítéséhez. – jött a válasz. – Éppen annyi vizet forgatunk vissza, amennyit el is használunk.

Azért mégis lehet megoldást találni. Gondolkodjon!

Hm, biztosan. – Rövid csend következett. A mérnök magában bosszankodott, hogy egy hozzá nem értővel kell szakmai kérdésekről beszélnie. – Talán egy időre… szóval egy időre felfüggeszthetnénk a lakossági vízfogyasztást. – Csend volt a válasz.

Tudja, ugye, hogy hasonló még nem fordult elő?

Igen, de ha mindenképpen teljesíteni akarja a központi kérést, akkor más megoldást aligha találunk. – Ebben maradtak.

A polgármester félt a következményektől, ám a polgárok hamar túltették magukat a dolgon. Egy–két napig ugyan téma volt a párórás vízszünet, de ennyiben ki is merült a polémia.

VI.

Nos, apa? Hogy állsz a legújabb ötletek befogadásával? – kérdezte egyik nap édesapját az éppen hazatérő lánya.

Mire gondolsz?

Hát például az étteremre.

Miféle étterem? – De mire a szó végét kimondta, már tudta miről van szó. Újabban a hivatalbeliek gyakran tolmácsolják a város lakóinak kéréseit a vezetőjük számára. Ez is egy ilyen kívánság volt. – Te mit szólnál hozzá?

Bármit csinálhatsz, csak ne kelljen a termelési volument feljebb tornászni, mert már a csúcson járatjuk a faüzemet.

Nehéz jó helyet találni a városban, az épülő új lakóövezet sok helyet elfoglal. A ruhaüzletet is alig tudtuk elhelyezni. Az volt a szerencse, hogy a színházat nem kellett új helyre költöztetnünk. De nem baj, amint elkészül az új városrész, a régi lebontásával rengeteg helyünk lesz ám!

Arra sétáltam a minap, és láttam, hogy szépen halad a lakópark építése.

Úgy van, hetven százalékban kész! – a polgármester erre volt a legbüszkébb. És arra, hogy a választás előtti utolsó hetekre ezt sikerült összehoznia…

Reggel holtsápadtan állt elé a fogadóórát tartó kolléga. Köszönni is elfelejtett.

Őrült baj van! – kezdte.

Jó reggelt! Mi a baj?

Százával jönnek panaszkodni, hogy a rendeltnél jóval kevesebb kenyér érkezett, és senki sem kapott rizst. Sokan voltak, akik egyáltalán nem kaptak húst, aki kapott, az a rendeltnek csak harmadát vagy negyedét.

A polgármester megdöbbent. – Tájékozódom. – Csak ennyit volt képes kibökni. Alig haladt tíz métert, mikor a gépkezelő elé rohant. Hosszú listát tartott a kezében.

Polgármester úr! Meghibásodott CEGODIS! Olyan személyzeti kéréseket kellene teljesítenünk, ami lehetetlen! – hadarta. – Húsz mérnök–hallgatóval többet kell felvennünk a városi iskolába a háziorvosok létszámának kárára, a városfenntartási hivatalból tíz embert át kell csoportosítani a kohókhoz. További ötvenet a műszaki karbantartóktól és utcai takarítóktól a faüzembe és ugyanennyit a gyermekgondozó intézményektől. Az már csak apróság, hogy húsz csillével kevesebb érkezett a szemét elszállítására.

Ezek az adatok megrémítették a polgármestert. Ha nem tesz valamit, katasztrófába sodródik a város. Rájött, hogy a hazárdjáték túlnőtte a biztonságos kereteket.

Felépítem a lakóparkot, aztán leállok. – mormolta a polgármester a gépkezelő számára értelmezhetetlen választ inkább csak magának.

Hogyan? – kérdezett vissza, de feleletet nem kapott. – Azért jó hírrel is szolgálhatok. A lakópark számára rendben megérkeztek a nyílászárók és a bútorok is az utolsó alkalommal.

Úristen! Milyen nap van ma?

Kedd.

A fene enné meg. Ó, hogy a fene enné meg! – Ez a harmadik hír taglózta le legjobban. Bevillant ugyanis, hogy lekéste a következő rendelési terminust és a város rendelési kábelei továbbra is az építőanyagok raktárához vannak csatlakoztatva. A városi és családi rendeléseket a földön heverő üres kábelek felé továbbították!

Továbbrohant, fel az irodájába. Egyedül akart lenni. – A következő héten ugyanazt még egyszer le fogja szállítani a rendszer. Élelmiszer semmi! – Ezek a gondolatok pánikba ejtették. Ráadásul kerek egy hétig tehetetlen volt.

A következő héten meg is jött a szállítmány: több tonna építőanyag: cement, tégla, valamint ablakok, bútorok, szőnyegek. Rendelési oldalról semmi más. Azonban beszolgáltatási oldalról tetemes mennyiségű tétel: újabb hatalmas adag vizet, fát kell átadni a rendszernek. Megjelent egy sohasem látott kérés is: élelmiszert kellett beszolgáltatni. Ez lehetetlen volt. Az adatsort feldolgozó hivatali munkatársak lecövekelve álltak. – A lakosság még azt sem tudja, hogy nincs élelmiszer kerek egy hétig! – hajtogatták. Élelmet még sohasem raktároztunk. Nem volt rá szükség. A következmény ismert: ha a beszolgáltatás nem sikerül, a rendelhető árumennyiség is lecsökken. Ez CEGODIS számításai szerint most 78 százalékos redukciót jelent.

És mindehhez hozzájön még, hogy halomban áll a szemét a város szélén. – közölte valaki a háttérből.

Hol van most a polgármester? – kérdezte valaki.

A polgármester rohant a hulladékelvezető felé. Ő már ismerte az adatokat, reggel az volt a legelső dolga, hogy a nyomtatóból kilépő papír számai alapján felmérje a probléma nagyságát. Így is csak az egy héttel későbbi szállítás adatait tudja befolyásolni.

Fogalma sem volt róla, hogy fogja elviselni a háromnegyed órát. Már a reggel kivárása is kínosan hosszú volt, álmatlanul forgolódott egész éjszaka.

Végre odaért. A szeméthalmok között nagyon nehéz volt üres csillét találni a távozási oldalon. Amint beszállt, valami furcsát észlelt: a csille másmilyen, mint szokott lenni. – Hihetetlen, hogy még erre is kihatással van a probléma. Gondolom, más városokat is jócskán sikerült bajba sodorni. – töprengett. Az egy kissé megnyugtatta, hogy olyan dolgokat tud, amiket talán senki más. Ismeri CEGODIS titkát.

A csille ekkor meglódult.

Már kitapasztalta a hónapok során, hogy mikor érkezik meg és mikor kell a csille szélébe kapaszkodnia. Erősen megfogta a peremet, és ekkor kővé dermedt. Ennek a csillének a pereme alkalmatlan a kapaszkodásra. A kocsi ekkor megérkezett az égető fölé…

A város rendelési kábelei CEGODIS termének padlóján hevertek…


2 Responses to Mező István: CEGODIS

 1. B.Kósa Kati szerint:

  A kompakt rendszer nem bír el semmilyen változtatást. Tartozik-követel: mindent el kell venni valahonnan, hogy valahová odatehessük. Az emberi természet viszont nem nagyon bírja a változatlanságot. Előbb-utóbb csak belevág valahol a szövetbe, az meg aztán bomlik, foszlik. Én nagyon jól szórakoztam szegény nagyravágyó, de csekély tudású polgármesteren egészen addig, amíg rá nem fizetett…mindenkit magával rántva.

  • Mező István szerint:

   Talán nem szerencsés, ha a szerző a saját művét interpretálja, mert ezzel beszűkíti az értelmezési lehetőségeket.
   Most mégis leírom, mire akartam utalni a polgármesterrel. Ő valójában magát a modern embert jelképezi, azt, aki úgy akar beavatkozni a természeti világba, hogy tisztában sincs “a rendszer” működésével, sem biológiai, sem fizikai, sem társadalmi szinten.
   CEGODIS szimbolizálja tulajdonképpen a természet kiegyensúlyozó mechanizmusát – egyfajta GAIA-modellt.

Vélemény, hozzászólás?