Tölli Tamás: A lény

Tölli Tamás

 

A Lény

 

– Mi üthetett ebbe az ócska szerkezetbe? – motyogott félhangosan Naritaró. A Számítógép  nem reagált, mert úgy programozták, hogy automatikusan figyelmen kívül hagyja a suttogást. Hogy egy torokgyulladás okozta rekedtség ne tegye lehetetlenné a kommunikációt, a fagylaltot száműzték a rendelhető édességek listájáról.

– Számítógép, a szervizszekrénybe teszem a Társgépet, légy szíves húsz percen belül megjavítani – folytatta a legénység egyetlen élő tagja.

 

Nem egy különösen súlyos űrbaleset, exovírus vagy ember-idegen találkozás miatt volt csupán egy ember a fedélzeten, hanem az automatizáció magas fokának köszönhetően. A Számítógép tökéletesen vezérelte az űrhajó minden porcikáját, emberi személyzetre csak azért volt szükség, hogy legyen kiért izguljanak a kilövés közvetítését tátott szájjal bámuló tömegek. Fontos volt még, hogy legyen ki aláírja a textilzsebkendőket, amelyeket aztán az Űrhajósra áhítozó fiatal lányok magányban született könnyei áztatnak. Szigorúan azután, hogy a zsebkendőt fél autó áráért megvásárolták az Űrrelikviák Áruházában. Nem lévén több, mint háromdimenziós, mozgó és beszélő dekoráció, az asztronauta kiválasztásánál nem számított a szakértelem. Fontos volt azonban, hogy lehetőleg minél kevesebbet egyen és kapcsolataival támogassa az Űrügynökség vezetőjének politikai karrierjét. Naritaró tibeti-szociális munkás végzettségével, bő másfél méteres magasságával, negyvenöt kilójával és apjának az Asahi Média Társaság legbefolyásosabb igazgatósági tagságával ideális jelöltnek bizonyult.

 

– Húsz perc a Társgép nélkül. Addig mit csináljak? – morfondírozott Naritaró, aztán jobb ötlet híján egy teaszertartásba kezdett. A tömeg- és helykorlátozások miatt a hagyományos teaszertartás űrhajós változatában mellőzni kellett a könnyű süteményt, a porceláncsészéket, a bambuszseprűt és a teaport. Valójában nem állt másból, mint egy piszkosfehér, a TEA feliraton kívül bármilyen jellegzetességet nélkülöző zacskó felrázásából, majd feltépéséből. A zöldes barna folyadék – hogy legalább egyvalamiben emlékeztessen a földi változatra – nélkülözött bármiféle ízesítést. Alig egy cseppnyit volt szórakoztatóbb, mintha Naritaró a tea elkészítése és elfogyasztása helyett egy kalapáccsal csapkodta volna a bal mutatóujját. Mivel a rakományt összeállító szakértők annak alacsonyabb tömege és magasabb tápértéke miatt a kalapáccsal szemben a teát választották, az űrhajós csak gondolatban sózhatott rá bármelyik végtagjára.

 

A tea elfogyott és még mindig semmi hír a Társgépről. Ennyi időt még sohasem töltött egyedül és már teljesen tanácstalan volt, hogyan tovább.

– Kávé? Nem. Az még a teánál is rosszabb. Majd talán holnap, vagy inkább egy hét múlva. Mégsem. Inkább hazaviszem és jó pénzért eladom az “Űrkávét, Amit Naritarónak Szántak és Amit Ajkaival Érintett”. A lányok odalesznek érte. – fűződött tovább a gondolat, de túl gyorsan eljutott a végpontjáig. A Számítógép még mindig csendben dolgozott.

 

– Meglátogassam a Lényt? Nem, az puha, nyálkás, undorító. Egy cseppet sem szórakoztató. Inkább a falat bámulom. A Lényt a Gliese 581g-n szedte össze a felderítő automata űrszonda és egy „Ne piszkáld!” feliratú létfenntartó üvegtégelybe helyezte további földi elemzések céljából.

 

– Fehér és kifejezetten unalmas. Szörnyen unalmas. Undorítóan unalmas. A Lény is undorító, de legalább nem unalmas. Inkább megyek, és megnézem azt.

– Visszataszító, ahogy izeg-mozog. Mint egy amőba. Mindjárt elhányom magam!

– Számítógép, végeztél a javítással? – váltott motyogásból fennhangra Naritaró.

– A nevem A Számítógép és az ELEMZÉSSEL végeztem. – helyesbített a központi vezérlő. Precíz mérnökök tervezték a rendszerét, akik a kommunikációs funkciónál is nyolc tizedes jegy pontosságot szabtak meg, akárcsak a navigációnál. – Az elemzés eredménye szerint a Társgép javíthatatlan. Napi háromórányi működésre tervezték, ehelyett folyamatosan be volt kapcsolva.

 

Naritaró először fel sem fogta az üzenetet. A sokk hatására blokkolódtak az agyi funkciók és az űrhajós egyszerűen csak félig tátott szájjal bámult maga elé. A Számítógép kamerái érzékelték ezt, de a központi egység szokásos eseménynek értékelte az esetet és semmit sem reagált rá.

 

– Micsoda? Hogy érted azt, hogy javíthatatlan? Még legalább két hét, amíg visszaérünk a Földre. Én ezt nem bírom ki! Megjavítod a Társgéped vagy szétverlek! – ordította vöröslő fejjel az asztronauta.

– Egyrészt nincs megfelelő testi erőd, hogy szétverj, másrészt az gyors halálodat jelentené az Űrhajó életfenntartó rendszereinek leállása miatt. – jött a nyugodt hangú, kiszámított válasz A Számítógéptől.

Naritaró elmormolt magában egy féltucatnyi tibeti átkot, amik talán a Himalája messzesége miatt nem hatottak a központi egységre, majd hadonászva nekirohant a vezérlőpultnak és eszeveszetten csapkodni kezdte azt.

 

Amikor magához tért, világosodni kezdett. Elég lassan ahhoz, hogy a szemét ne bántsa, de elég gyorsan, hogy mire visszaemlékezett az elmúlt nap történéseire, tökéletesen lássa a környezetét. A Számítógép nem haragudott rá. A mérnökök csak tökéletesen időzített világítást képesek programozni, érzelmeket nem.

– Tizenhárom nap, ebből legalább öt fájdalmas – tekintett végig a karján és kezein éktelenkedő kék-zöld foltokon. A harci kedve teljesen elpárolgott. Rájött, hogy a testéhez nyomódó gömbölyű, meleg idomok élményét már csak emlékei alapján idézheti fel.

 

Az ötödik tea már nem csúszott le a torkán. Három órán át elfoglalta magát, mire idáig jutott, de tudta: nincs tovább. A Számítógép is figyelmeztette, hogy csak egyszerű újjáélesztő funkciókkal rendelkezik, egy koffein túladagolás miatti komplikált infarktus vagy agyvérzés kezelése meghaladja a képességeit. A Társgép keltette meghitt együttlét-képzetek egyre jobban hiányoztak neki. Érintésre vágyott. Hogy a Sandra program dúskeblű vöröse vagy a sportos Dóra kényezteti és hogy az egyszerű összebújáson kívül történik-e valami más is, az már nem is számított.

 

Hosszasan nézte a Lényt. A vonagló, nyálkás testről visszaverődő fény játéka elbűvölte. Mintha a korábbi, tintahal-szürkeségű árnyalatok a szivárvány színeire bomlottak volna, felfedve a korábban rejtve maradt harmóniát.

– A zöld lámpa azt jelenti, hogy parazitamentes, nem jelent veszélyt. Mi lenne, ha megérinteném?

Kinyújtotta a mutatóujját és a Lény felé közelített vele. Az amennyire lehetett, összehúzta magát és az edény távolabbi felébe húzódott. Ahogy végül egymáshoz értek, mindketten megremegtek. Naritaró gyorsan visszarántotta a kezét és visszarohant a vezérlőbe.

 

Mintha belehatolt volna az ujjaival. Valójában a Lény körülölelte a kezét. Furcsa, nyirkos, hűvös érzés volt, leginkább egy enyhén túlérett kajszibarack belsejéhez hasonlított.

– Hmmm, milyen jó volt a tüzes barna lány karjaiban barackot majszolni, aztán pezsgővel és eperrel kínálni őt. De az csak képzelet volt, Noriko – két napja így nevezte a Lényt – viszont valóság. Milyen finoman simogatja a kezem és milyen csodálatosan selymes a bőre!

 

Az utolsó éjszakát töltötte az Űrhajón. Reggel kapcsolatba lép az apjával és az Űrügynökség vezetőivel. Tudta, hogy senki sem számított arra, hogy idegenekkel kerül kapcsolatba és egyiküket haza is hozza magával.

– Hidd el Noriko, mindenki minket ünnepel majd. Mi leszünk a leghíresebbek az egész világon.  Államfők fogadnak és rock-sztárok fényképezkednek velünk. Ne féltékenykedj, ígérem, nem használom többé a Társgépet.

Naritaró még soha nem élt át olyan mennyei álmokat, mint ezen a éjen, miközben a Lény egész testét körbefonta.

 

– Apám, apám, mi történt veled? – kérdezte Naritaró aggódva, miközben apját hárman tartották, hogy össze ne essen újra. Az űrhajós ünnepi szkafanderében, oldalán a piszkosfehér, pulzáló Lénnyel megilletődve állt a vezérlőteremben. Beszélgetésüket a televízió élőben közvetítette.

– Fiam, ismételd meg, mit mondtál!

– Apám, szeretem Norikot és feleségül akarom venni!

– De ő nem emberi lény és különben sincs hova felhúzd a jegygyűrűjét. Gondold át még egyszer, sírba viszed vele szegény édesanyádat!

– Naritaró, itt a Fusigi, a Föld Egységkormány vezetője beszél. Térj észhez, a kitagadást kockáztatod azzal, hogy nem hallgatsz apádra!

– Sajnálom, ha emiatt többé nem láthatom apámat, de a szerelmemet választom. A döntésem megmásíthatatlan.

– Félreértettél, Naritaró. – mondta Fusigi – Az emberiségből tagadunk ki. Az elmúlt percekben átprogramoztuk A Számítógépet, ami nem fog leszállni a Földön. Felküldtünk némi utánpótlást, mert nem akarjuk, hogy éhen halj. Keress más bolygót magatoknak! A kommunikáció ezzel véget ér. Földlakó többé nem léphet kapcsolatba veled.

 

Ahogy a képernyő elsötétült, az űrhajós megsimogatta Noriko felső nyúlványát.

– Úgyis be akartam mutatkozni a te szüleidnek is, mielőtt összeházasodunk. Szerinted megengedik, hogy hozzájuk költözzünk?


5 Responses to Tölli Tamás: A lény

 1. B.Kósa Kati szerint:

  Örkény „Az ember melegségre vágyik” c. egypercese jut az eszembe…
  Melegségre vágyik, de ennyire? Ez már beteges és szánalmas.
  A kívánalmaknak, üzleti szempontoknak tökéletesen megfelelő, zseniálisan bugyuta asztronauta remek figura. A rövid történet tele van jó meglátásokkal, gúnyos társadalomkritikával, iróniával, kesernyés humorral. A végén a poén fergeteges.

 2. V.L.3 szerint:

  Biztosan humor akart lenni, de az egy sokkal nehezebben írható műfaj. Ez itten félresiklott! De azért írni tud, ha nekiveselkedik még ezt is jól meg tudta volna írni. Mint olvasmány élvezetes, csak fanyar lesz a végére, hogy azt ne mondjam blőd.

 3. ilonka szerint:

  A szöveg teljesen rendben van. Nem tetszik a történet, túlságosan légből kapott, összecsapott, de viccnek jó. Az is igaz, hogy komolyan nem érdemes megírni, mert ez már lopás lenne. A szerző más írásaira kíváncsi volnék.
  p: ilonka

 4. Tölli Tamás szerint:

  Sziasztok!

  Kíváncsiság vagy egocentrizmus? Legyünk kegyesek hozzám és tudjuk be a kíváncsiságnak, hogy a google-ba beírtam a nevem. Még szerencse, hogy ültem, mert egyáltalán nem számítottam arra, hogy a két éve a Preyer Hugó pályázatra küldött írásom megjelent a honlapon.
  Nagyon köszönöm mindannyiótok hozzászólását, erőt adtok a további próbálkozáshoz.

  Üdv,

  Tölli Tamás

Vélemény, hozzászólás?