Kozma Norbert / Alfredo Sagittarius: Mi lenne, ha?

Mi lenne, ha?

 

Az öltönyös férfi nyugodtan kortyolgatta a kávéját, míg vele szemben a házigazda tanácstalanul vizslatott körbe a társalgóban. Mindketten konkrét, ám merőben eltérő cél által vezérelve jutottak el életüknek ezen pontjára. A rekkenő hőség miatt a vendég meglazította a nyakkendőjét, és elővett egy kendőt, amivel megtörölte gyöngyöző homlokát.

– László, ez egy soha vissza nem térő alkalom! Őszintén szólva, nem is értem, miért hezitál.
– Nézze… Mit is mondott, hogy hívják? Miklós?
– Igen.
– Nézze, Miklós! Amit felvázolt nekem, az egyszerűen fantasztikus, és hazudnék, ha azt mondanám, nem erre van szükségem. Pontosan ez kell nekem!
– Akkor hát? Értem, László. Fél a következményektől. Nos, ez érthető, de a kockázatot magának kell vállalnia. Higgye el, kérem, amikor azt mondom, az márpedig elenyészően kicsi, nem a jó szándék beszél belőlem, hanem a tények.
– Értem, de mi van, ha mégis…
– Garantálni semmit sem tudok, csupán az eddigi statisztikai adatokat oszthatom meg önnel, kedves László!
– És azok mit mutatnak?
– Az esetek kilencvenöt százalékéban sikeresen végződött a beavatkozás, a fennmaradó öt pedig kétséges kimenetelű, de jó esély van rá, hogy azok is szerencsésen fognak végződni.
– Még mindig nem értem, hogy maguk mit nyernek a dolgon, ha nem kérnek érte pénzt.
– László, kedves öntől, hogy a mi anyagi jólétünkért aggódik. A termék jelenleg csak tesztelési stádiumban van, amint legálisan is a piacra kerülhet, képzelheti, mekkora kereslet lesz rá.
– Mond valamit. Akkor hát – csapott az asztalra határozottan –, ide azzal a szérummal!
– Tessék – mondta, és átnyújtott a férfinek egy méretes fecskendőt, amitől László magabiztossága egy pillanat alatt megcsappant, de még mindig volt elég bátorsága ahhoz, hogy kezébe vegye a szert tartalmazó orvosi eszközt.

– Ide jó lesz? – mutatta a karját, mintha vért készülne adni.
– Igen, tökéletes, László. De ne feledje, csupán néhány másodperc áll majd a rendelkezésére. Jól átgondolta, hogy mit fog tenni?
– Higgyen nekem, miután tegnap felkeresett, egész éjjel ezen agyaltam… Úgy érzem magam, mint valami drogos – nevette el magát jókedvet imitálva, de mindketten tudták, hogy majd szétrobban az idegességtől.
– Nyugodjon meg, kérem. Gondoljon arra, amit elérhet ezzel. Legyen őszinte magával, László, ön rég eldöntötte már, hogy igent fog mondani – kuncogott, miközben egy pillanatra rátette a kezét a férfi vállára.
– Igaza van – nyelt egy nagyot, majd miután Miklós elengedte a vállát, beadta magának a vörös színű folyadékot.

Miklós helyeslően bólogatott, majd lejátszódott előtte a már megannyiszor látott jelenet. László egy rövid időre eltűnt. Olyan volt ez, mint a régi filmeken jelentkező képhiba, amikor alig észrevehetően megugrik a vászon, annyi különbséggel, hogy ez kicsit tovább tartott. László csodálkozva az ujjait kezdte vizslatni, majd a tenyerét, és végül az egész testét alaposan végignézte, mintha valami változást keresne rajta. Körbenézett a nappaliban, majd átkukkantott a konyhába is.

– Ennyi volt? – kérdezte csalódottan. – Szórakoznak velem? Minden ugyanolyan, mint azelőtt! Pedig… pedig megtettem. Találkoztam… velem. Annyit sikerült elmondanom neki, hogy soha ne engedje ki Szilvikét egyedül biciklizni. Ha működne a csodaszerük…
– László, kérem! – csitította. – Adjon időt a folyamatnak! Biztos vagyok benne, hogy sikerült. Az emlékek jönni fognak maguktól, de csak szépen, fokozatosan.

László megadóan biccentett. Lehajtott fejét azonnal felkapta a háta mögül érkező, őt szólító kislány hangjára, de hátranézni nem bírt. Ledermedt, szíve úgy dobolt, mintha éppen a mellkasát készülne kiszakítani.

– Apu? – ismétlődött meg. – Apu, minden rendben? Ki ez a bácsi?

Minden egyes szó mázsás súlyként zuhant le a férfiban, legbelül. Amikor sikerült erőt vennie magán, fogait és öklét összeszorítva lassan megfordult. Szilvike mosolygós pofiját megpillantva a kezét a szája elé kapta, majd két tenyerével összefogta elvörösödő arcát. Kisvártatva patakokban kezdtek folyni a könnyei. Odarohant a kislányához, és letérdelve magához ölelte, miközben gyengéden végigtapogatta minden porcikáját.

– Istenem! – szökött ki belőle, majd csillogó szemével alaposan végigmérte Szilvikét.

– László, most ha megbocsájt, én távozom – szólalt meg Miklós, aki csak azért várt eddig, hogy ne mondhassák rá, illetlenül viselkedett.
– Köszönöm! – suttogta László.
– Mi köszönjük! – Azzal felvette az aktatáskáját.
– Köszönöm! Köszönöm! – folytatta zokogva, fokozatosan visszanyerve hangerejét.

Miklós, amint bezárta maga után az ajtót, unottan fújt egy nagyot, és szinte letépte magáról a nyakkendőt. Pár perc séta után megcsörrent a telefonja:
– Na, szervusz! Jó a kép?

A vonal másik végén torokköszörülés hallatszott, majd egy dörmögő férfihang szólt bele:
– Tökéletes. Bár azt hittem, leesel a székről, miközben feltetted a rejtett kamerát a szekrény tetejére.
– Örültél volna, ugye, Feri?
– Hát, bevallom, nem volt hétköznapi a látvány, ahogy ott egyensúlyoztál.
– Lapozzunk! Majd ha te leszel terepen, mutasd meg, hogy jobban csinálod. A többivel volt valami?
– Hát, ami azt illeti, igen.
– Ki vele! Mennyi az annyi?
– A mai nap újabb tizenötöt veszítettünk el.
– Az nagyon nem jó – szívta a fogát.
– A Józsi például… tudod, az a dagi…
– Igen, emlékszem rá. Mi történt vele?
– Alig egy órája akasztotta fel magát.
– A francba! Tudod, arra gondoltam, hogy várjuk még meg, mi lesz ezzel a Lacival, és ha…
– Jó esély van rá, hogy ő lesz a tizenhatodik – szakította félbe.
– Micsoda? Történt valami?
– Igen. Miután kimentél, néztem tovább az élő képet, és…
– És?! Mondjad már!
– És a kislánya épp az imént magyarázta el neki, hogy a felesége egy éve meghalt biciklibalesetben. Ha látnád szerencsétlennek a képét!
– Uh! Komolyan? Ugyanúgy, ahogy eredetileg a lány.
– De ez még nem minden… aztán az ember a kisfiáról kezdett kérdezősködni, a halálra rémült lány meg azt sem tudta, miről beszél.
– Értem! Hát, ez van – mondta Miklós szenvtelenül. – Úgy látszik, el kell gondolkoznunk a „B” terv bevezetésén.
– Vagy egyszerűen csak hagynunk kellene már az egészet a csodába. Nem, Miki?
– Viccelsz? Már most kapkodják, pedig még nem is szabadalmaztattuk. Mindenkit izgat a „mi lenne, ha visszamehetnék”. Hogy változtathat-e. És ha egyszer ezt a bogarat beülteted a fülükbe, az addig kapirgál ott, amíg ki nem akarják szedni. Lemondanál mindenről?
– Én…
– Lemondanál a milliókról? A hírnévről? Te sem gondolod komolyan, Feri!
– Jogos – sóhajtotta.
– Már csak azt az apróságot kell megoldanunk, hogy ne emlékezzenek, mi volt előtte. Amiről nem tudnak, az nem is fáj nekik, igaz?
– Ott a pont! A legnagyobb gondunk, hogy a kísérleti nyúl az első verziónak is a tudatában van. Ezért nyírta ki eddig magát mindegyik. Szólok is akkor a csapatnak, hogy kezdjenek el dolgozni az átalakításon.

Miklós egy sikerekben gazdag jövő reményében tette le a telefont, és megszaporázta a lépteit a laboratóriumhoz vezető úton, ahol kollégái megfeszített munkával próbálták kijavítani a hibákat. Zavarta, hogy a képlet még több helyen is hiányos volt, ugyanakkor könnyedén elsiklott az olyan kérdések felett, mint, hogy ők, semleges környezetként, miért nem érzékelik a beállt változásokat. Meg sem fordult a fejében, hogy talán már velük is megtörtént… elképzelhető, nem is egyszer. Lehet, hogy már ők maguk is a sokadik változat szereplői. Nem kérdezte meg magától azt sem, hogy mi van, ha ők is az általuk kiváltott eseményekkel sodródnak, és már egy az elrendelttől merőben eltérő életet élnek.


3 Responses to Kozma Norbert / Alfredo Sagittarius: Mi lenne, ha?

 1. Kósa Kati szerint:

  „Mi lenne, ha?”…Ez az a kérdés, amibe a végtelenségig bele lehet bonyolódni. A történet épp’ csak felveti a kérdést, felvillant egy példát, a végtelen agyalást az olvasóra bízza.
  Kár, hogy trágár szavak rontják az egyébként jó stílusát.
  B.K.K.
  Ha a szerző veszi a fáradságot végig gondolja utána megírja, még egy jó időutazásos történt is lehetett volna belőle.
  V.L.

 2. Románszky Miklós szerint:

  nagyon jól írsz dialógot. külön tudomány..
  elsődleges/mögöttes szándék mind kitűnően átjön..
  sztori sem rossz, valami mégis hiányzik..

  • Kozma Norbert szerint:

   Kedves Miklós!

   Köszönöm, hogy olvastál, örülök a véleményednek. Valami kétségtelenül hiányzik, ezt én is érzem. Amikor írtam, ennyire futotta. Mivel nem ma volt, lehetséges, hogy fejlődtem valamennyit, viszont ezt sajnos nem tudom megmutatni, ugyanis az idei pályázatról lecsúsztam.

   Üdv

Vélemény, hozzászólás?