Harsányi Csilla: Gyorsabban, magasabbra, erősebben

Köszöntöm kedves hallgatóinkat a 346. újkori nyári olimpia 12 000 méteres gyorsúszás döntőjében, itt a Galaktikus Birodalom egyik legősibb fennmaradt városában, Rovaniemiben. Amíg várunk, hogy a versenyzők felsorakozzanak, ejtsünk néhány szót a rendező bolygóról.

A Föld. Mint ahogy a sport szerelmesei körében az köztudott, már a legelső antik játékokat is e planétán rendezték 4000 évvel ezelőtt, az azóta víz alá került Athénban. Most itt, Rovaniemiben, a bolygó egyik legszebb és méltán népszerű üdülővárosában szurkolás közben élvezhetjük a csillogó napfényt, a pálmafák halk zizegését és a hűs tengeri szellőt. Néhány adat; a város lakosainak száma 40 millió, ami a játékok idejére megkétszereződött. 35 felszíni, 12 víz alatti és 14 légi stadion látja vendégül a nézők és sportfogadók millióit.

 

A szerencsejáték tisztaságáról a Föld kormánya gondoskodik. Fogadjon ön is, és nyerjen soha nem látott összegeket a FöldFogadás Zrt.-vel az egész emberiséget galaxisszerte összekapcsoló legnevesebb játékokon.

 

A mérkőzések a Galaktikus Birodalom teljes területén, 94 bolygón és holdon kerülnek közvetítésre, aminek naponta több mint száz milliárd nézője és hallgatója van. Az Olimpia sosem jelképezte még teljesebben az emberiség együvé tartozását, mint most, amikor a kolonizáció millenniumát ünnepeljük. Szimbolikus gesztus, hogy a Föld kapta meg idén a rendezés jogát, ahonnan egykor a hódító útjára induló emberiség utat tört magának a végtelen űrbe, hogy aztán elfoglalja méltó helyét a galaxisban, megteremtse e virágzó birodalmat, ahol emberek milliárdjai szórakozhatnak és fogadhatnak az izgalmasabbnál izgalmasabb versenyszámokra.

 

A közvetítés támogatója a KFC – Kentucky Fried Chic-en a legstílusosabb sirke. A sirke nem szenved, nincs szüksége helyre, fényre vagy szeretetre. Védje ön is a csirkét vásároljon sirkét!

 

Amíg a versenyzők előkészülnek életük megmérettetésére, had számoljak be önöknek erről a grandiózus uszodáról. A 800 000 férőhely mindegyike kényelmes fotellal van beépítve, ital- és ételtartóval felszerelve, ahol a fogyasztásnak egy pillanatra sem kell szünetelnie. A nézőteret golyóálló üveg választja el a belső, a sportolóknak és hozzátartozóiknak fenntartott helyektől, illetve magától a medencétől. A vízi aréna felszíne 3000 méterszer 30 méter; mélysége 3 méter, a felszín alatt zajló részleteket kivetítőkről követhetjük majd nyomon. A legapróbb mozzanatról sem maradunk le a modern technológia segítségével.

 

És már érkeznek is a nap sztárjai. Sorban vonul be a hat versenyző óriási üdvrivalgás közepette. Nem túlzok, ha azt állítom, tombol a stadion.

Hallgassuk meg a hangosbemondón, ahogy egyenként bemutatásra kerülnek az úszók és génsebészeik.

 

Az első rajtkőröl, hazai színekben, egyenesen a szibériai sivatagból, ahol bár a természetes víz kevés, edzéseit mégis garantálja az Árral Szemben Vízművek Zrt. – Mahatma McLeod. Mögötte fehér köpenyben orvosa, Dr. Inuyata Chen.

 

Kedves hallgatóink, gyönyörű pillanat, ahogy a helyi hős büszkén integet a közönség felé, a nézőtér pedig tapsolva, ujjongva üdvözli. Bizonyára rengetegen tették voksukat a fiatalemberre, akinek győzelme több mint háromszoros értékét jelentheti a pénzünknek.

 

A második induló a legrégebbi kolónia, a patinás történelmi városok, a halkan csobogó patakok, a buja erdők és tradicionális élet bölcsője – béreljen vagy vásároljon a Hard Rock ingatlan közvetítőtől – a Mars ifjú csillaga, Zordan Putzer-Schmidt, elkísérte génsebésze, Dr. Ingmar Connell.

 

A lelátó zúg, alig bírnak a helyükön maradni a Mars szurkolói. Putzer-Schmidt most a nézők felé fordul, integet, majd a fotósoknak hátat fordítva megvillantja hátuszonyát miközben a kamerába nevet. Lesz miről cikkezzen a holnapi sajtó. Az uszoda fenegyereke!

 

A harmadik pályáról hamarosan nem más ugorja majd a fejest, mint az innen mindössze 36 fényévre forgó Hedosszia fiatal titánja, mindinkább titanisza, a végtelen olajmezők vad csikója, a szén- és kőbányák vak koboldja – vásároljon ön is természetes erőforrást a Hedossziáról, egy életre szóló, kockázat mentes befektetés, az Arab Sejk Zrt. olimpiai ajánlata – Theta Starr. Kísérő orvosa, Dr. Bella Starr.

 

A névrokonság nem véletlen egybeesés, kedves hallgatók, egy anya-lánya párosról van szó, azaz az úszót saját édesanyja fejlesztette ki, aki a fehér botos versenyzőt karonfogva vezeti a rajtkőhöz. Micsoda izgalom! Theta Starr győzelme esetén a Hedosszia rajongói 2,6-szoros nyereménnyel a zsebükben távozhatnak.

 

A negyedik rajtkőröl startol a Pegazus tűzforró katlanjainak kedvence, a lávafolyamok favoritja, a bolygóról, ahol az úszás megváltás a forróságban, és ahol a legmegbízhatóbb légkondicionálókat és hűtőberendezéseket a Farkas Ordító Zrt.-nél vásárolhatja  – lehűtjük bármilyen forróságban, jöjjön és üvöltsön együtt a falkával – Haxon Tux. Genetikusa, Dr. Vakox Roxen.

 

Kissé késlekednek, valami történhetett. Tux hosszú farka miatt nagy nehézségek árán tud csak sétálni, de már jönnek is. Orvosa támogatásával lassan közeledik minden pegazi polgár kedvence, kedvesen és szerényen integetnek az őket biztató tömegnek.

 

A ötödik sávon úszik majd a Zenon szent bolygójának ünnepelt sztárja, Pepsi Ford, elkísérte az őt támogató híresen kreatív genetikusa, Dr. Colgate Intel. Megér egy misét? Utazzon a Zenonra! Zarándokutak, kolostori élet, ha igaz hívő és vallja, hogy az egyetlen szent út a kapitalizmus, itt a helye –  jó ár-érték arány, megéri!

 

Szinte hihetetlen, teljes életnagyságban, első nagy világversenyén a zenoni Pepsi Ford. Teljesen úgy néz ki, mint önök vagy én, egyáltalán nem lehetne megmondani róla, hogy sportoló. Vitatott személyiség, sokan imádják, még többen gyűlölik, de azt mindenki elismeri, hogy az úszás kiemelkedő alakja lehet. Várjuk, mit produkál ma a vízben.

 

És végül, de nem utolsó sorban a hatodik rajtkő mai birtokosa, szintén helyi vonatkozású, kanadai illetőségű fiatalember. Egyenesen Calgary-ből, a tudományok hazájából – Harvard, Yale, Oxford 10, 20 és 30%-os kedvezménnyel csak ebben az évben! Gerson Theroux és génorvosa, Dr. Bismark von Birbaux.

 

Szerény mosollyal lép be a csillagok csillaga, az ünnepeltek ünnepeltje. A nők majd megőrülnek, sikongatnak, ájuldoznak pedig a verseny még el sem kezdődött. Kezelőorvosa most komoly arccal suttog a fiatalembernek valamit, nyilván taktikai megbeszélés. A sajtó szerint a verseny közte és Ford között dől majd el. Hamarosan kiderül! Maradjanak velünk perceken belül kezdődik a megmérettetés a 12 000 méteres gyorsúszásban.

 

 

Köszöntöm kedves hallgatóinkat a reklám után, itt a 12 000 méteres gyorsúszás döntőjében, ami a vizes sportok egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó ága, és ami a teljes olimpiai játékokon is a harmadik helyen áll a fogadások népszerűségének tekinteteben, az 50 000 méteres lovagló repülés és a kétéltű atlétika mögött.

A sportolók már elhelyezkedtek a rajtköveken, mindenki csak a sípszóra vár…

És elkezdődik a futam. Minden úszó egyszerre startol, fej-fej mellett haladva teszik meg az első métereket. Egyenként emelkednek ki a víz alól. A felszín alatti kamera segítségével a kivetítőn láthatjuk mi történik. Első helyen Thetea Starr úszik. Természetesen itt már nem küzd látási problémákkal, hiszen szeme a víz törésmutatójához lett igazítva. Második helyen egyenletes tempóval halad Haxon Tux. Hirtelen azonban, nem lehet igaz, az első helyre Pepsi Ford kerül, de honnan? Az imént még az utolsó helyek egyikén úszott. Ez nem lehetett más mint teleportálás. Szabályos ez? Nagyon is vitatható taktika, a közönség is felhördül. A vezetést azonban átvette, hiszen a medence végében bukkan fel. Lássuk, hogy állnak a többiek az első forduló után. A második helyen Theta Starr, hamadik helyen Haxon Tux. Az evező csapásainak köszönhetően, negyediken Gerson Theroux. Tux a farkával lecsapta a korábban őt előzni próbáló Zordan Putzer-t, így most ő és Mahatma  McLeod zárják a mezőnyt.

 

A második hosszon egyelőre teleportálással Pepsi Ford vezet. Mit látunk viszont? Mahatma McLeod bekapcsolta a testéből kinövő propellereket, ami egyből a negyedik  helyre repíti. Ezt a földi szurkolók üdvrivalgása nyugtázza. Mindeközben, Theroux a harmadik helyre kapaszkodik fel, lehagyva Haxon Tux-ot, aki a tőle öt pályával távolabb úszó versenyző ellen teljesen tehetetlen csapkodó farkával, ugyanúgy ahogy az első pályán motorcsónakként úszó McLeod ellen is. Habár a második forduló után kicsit átalakult az összkép, Pepsi Ford vezetését nem lehet elvenni. A közönség minden egyes teleportálásnál heves fújolásba kezd, azaz csak a nézők fele, aki Fordra fogadott, az most elégedett lehet.

 

A harmadik hossz egyenletes ütemben zajlik, a második helyen Theta Starr, miközben közte és Gerson Theroux között egyre csökken a különbség. Mindenki sikeresen befejezte a harmadik fordulót. De mi történik? Putzer-Schmidt a hatodik helyről egyszer csak neki iramodik. A víz alatti kamera követni kezdi, hiszen mi innen csak a hátuszonyát látjuk, ahogy irtózatos iramban szeli a vizet. A képernyőn jól kivehető elszánt arca. Egyszerre csak; sötétség. Elromlott volna a kivetítő? A vízben sötét folt terjeng, legfőképpen az egyes, kettes és hármas pályák érintettek. Zordan Putzer-Schmidt tintát engedett ki, hogy megzavarja ellenfeleit. A propellerei használatából előnyhöz jutó, deszka alakú Mahatma McLeod sebessége máris visszaesik és Theta Starrnak sem tett jót a hirtelen meglepetés, miközben az uszonyos versenyzőt a taktikai csel a negyedik helyre repítette, de igazi előnyt Gerson Theroux szerzett, aki immáron az ötödik, utolsó előtti körre beéri Theta Starrt. A magazinok rossz nyelve szerint a két úszót romantikus kapcsolat fűzi egymáshoz, de ez csak pletyka, tudjuk, hogy a sportolóknak általában nem lehet magánéletük.

 

Lássuk a tabellát a hajrá előtt; az első helyen Pepsi Ford nem sok erőbefektetéssel, a másodikon Theta Starr, a harmadik helyet Gerson Theroux birtokolja, a negyediken tintájának és erőnlétének köszönhetően Zordan Putzer-Schmidt, ötödiken  Mahatma McLeod, hatodikon a remekül startoló, de mostanra elfáradni látszó Haxon Tux.

Theroux felkészül a hajrára és evezőszerű három pár végtagjával irtózatos erőt fejt ki, amit úszóhártyás lába segít. Theta Starrnak van mitől tartania, sporttársa éppen most éri be, és veszi át az irányítást. Uramisten, Theta Starr kiemelkedik a vízből és oldalra nyújtott karjából rálő az őt éppen előző Gerson Theroux-ra. Szerencsére a biztonsági előírás, hogy a nézőteret golyóálló üveg védi. A a lövés nem talál, Theroux megelőzi Starrt. Starr egyenesen a második helyet megszerző földi versenyző határa céloz. Ismét a pálya fölé magasodik, lövésre készül, de Theroux alámerül a tintától azóta egyenletesen elszíneződött vízben. Alig lehet valamit látni, így Starr célt téveszt. A lövöldözés mindenkit megzavar, még Ford is elfelejt teleportálni, így az utolsó métereken Theroux vezet, a rendkívül dühös Starr a második. Micsoda hajrá! Pepsi Ford az utolsó pillanatban teleportál és megszerzi a győzelmet. Gerson Theroux a második, Theta Starr a harmadik. A közönség őrjöng. Ford bolygójának képviselői kapitalista litániákat énekelnek örömükben. A földi nézők csalódottak Theroux második helye miatt, főleg, hogy Pepsi Ford győzelme a teleportálással nem tűnik igazságosnak, de mivel minden genetikailag elérhető módszer engedélyezett, valószínűleg nem tudják majd fellebbezni a zenoni győzelmet. A közönség földi szurkolói minden esetre Theroux nevét kántálják. Starr kijön a vízből és láthatóan feldúlt, rosszul érinti a harmadik hely. A többiek sorrendben elért eredményei; negyedik helyen Zordan Putzer-Schmidt, az ötödiken Haxon Tux, a hatodikon Mahatma McLeod. Most pedig reklám.

 

 

Kedves hallgatók, folytatódik közvetítésünk az Olimpia 12 000 méteres úszás érem átadójáról, de előtte egy szenzációs hír. Több bolygó is fellebbezést nyújtott be a zenoni Pepsi Ford teleportálása ellen, amit az olimpiai bizottság helyben hagyott. Hölgyeim és uraim a szám győztese így Gerson Theroux. Nehéz szavakkal leírni a hangulatot az arénában, nézők ezrei dühösen kiabálnak, mások hangosan zokognak a szomorúságtól vagy éppen az örömtől, a közönség egy része földi buzdító dalokat énekel. Ilyen már nagyon régen történt, a bizottság több száz éve nem fogadott el óvást, de úgy tűnik Ford génsebésze, Dr. Intel egy nagyon fontos szabályról megfeledkezett, mégpedig hogy az úszónak nem lehet a kijelölt pályáról letérnie, és mivel teleportálás közben a sportoló fizikai valója megszűnik, majd egy másik helyen manifesztálódik, azon töredékmásodperc alatt a bizottság hivatalos álláspontja szerint a pálya elhagyásra került. A győztes ezért a hat esztendős, kanadai születésű Gerson Theroux.

 

Ünnepélyesen vonul be az első három helyezett, orvosaikkal karöltve az örökzöld We are the champions című dalra, miközben a többi döntős a dobogó mellett sorakozott fel. Egyedül Pepsi Fordot nem látjuk. Gerson Theroux és Thetea Starr sem tűnik boldognak. Starr kedélyállapotát könnyű megérteni, de mi történt Theroux-val, hiszen teljesült élete álma. Zordan Putzer-Schmidt viszont láthatóan majd kicsattan az örömtől, integet, csókot szór a közönségnek. A versenyzők és orvosaik most fellépnek a dobogóra, és a hangszórókból a Queen klasszikusát felváltja a Föld himnusza. A győztesen egyáltalán nem látszik meghatódottság. Közömbösen, sőt elkeseredetten bámul maga elé. Kicsapódik az aréna ajtaja, most Pepsi Ford ront be késsel a kezében. A közönség felmorajlik, két biztonsági őr azonnal ráugrik és a hátának feszített kezéből kicsavarják a gyilkos szerszámot. A zene elhalkul. Theroux némán lelép a dobogóról, Ford vörös fejjel üvölt a biztonságiak szorításában. A győztes közelebb lép a megalázott sportolóhoz. Hallják önök is  Theroux szavait?

 

Ölj meg! Gyerünk! Már úgyis régóta végezni akarok magammal. Mit számít?

 

Uramisten, egy pisztolyt húzott elő az ingujjából!

 

6 éves vagyok. Körülbelül 1, jó esetben 2 évem van hátra. Azért tenyésztettek ki, hogy rövid életemet a hazám becsvágyának, kapzsiságának és az emberek féktelen szórakozni vágyásának szolgálatába állítsam. Csak egy eszköz vagyok arra, hogy az emberiség meghaladhassa önmagát a rekordjaim által.  Még hogy haladás!

 

Most a fegyverével az első sor nézőit pásztázza, akik rémülten, sikoltozva buknak le a foteljuk alá, de csak egyetlen másodpercre. Máris nevetve emelkednek fel, és térdeiket porolgatják, miközben azt piszmogják; golyóálló üveg. Mindenki mosolyogva fújja ki magát és a sportoló felé legyintenek. Többen fütyülni kezdenek. Most a nézőkhöz beszél.

 

Mit tudják milyen ez? Feláldozni a magánéletet a közért.

 

Most Theta Starra néz. Talán a pletykák mégsem voltak alaptalanok.

 

Egész létemet egy olyan dolognak szentelni, ami még csak nem is érdekel. Én mindig is hegedülni szerettem volna. A zene az egyetlen dolog, amit ezen a világon igazán szeretek, de sajnos nem arra tenyésztettek ki. Dr. von Birbaux! Az lenne a kérésem, hogy a legközelebbi sportolójába ne felejtse el beleépíteni az úszás szeretetét vagy legalább az utolsó megmaradt ujj csonkját is tüntesse el róla, hogy ne legyen képes meghúzni a ravaszt.

 

A kedves hallgatók biztosan hallották a csattanást. Megdöbbentő. Gerson Theroux véget vetett az életének. A zokogó Pepsi Fordot eltávolították az uszodából, és már jön is az orvosi team a holttestért, akiknek Dr. Von Birbaux segédkezik. Theta Starr értetlen arccal néz körbe, de amikor megszólal a Hedosszia himnusza a szájához kap és egy szerény mosollyal egy fokkal feljebb lép édesanyjával együtt a dobogón, ahogy Zordan Putzer-Schmidt is Dr. Ingmar Connell-lel.  Haxon Tux és orvosa – immáron csak McLeod-ékat hátrahagyva – foglalják el az emelvény harmadik helyét.

 

Nem mindennapi izgalmakban volt része ma annak, aki velünk tartott, ha Gerson Theroux beszéde nem volt tisztán hallható, digitálisan feljavítva elérhetővé tesszük minden fórumon. Holnap pedig tartsanak velünk a szinkronúszás és a légtorna döntőjében. Mára búcsúzunk. És ne feledjék az Olimpia hivatalos támogatója a Capita Bank, a közvetítés támogatója a KFC, a fogadás tisztaságáról pedig a FöldFogadás Zrt. gondoskodik.

Kellemes éjszakát!