Az AVANA Egyesület által Preyer Hugo emlékére meghirdetett amatőr novellaíró pályázat idei díjait 2019. Szeptember 14.-én adtuk át a Hungaro-Con-2019. rendezvény keretein belül, Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

Pályázatunkra ebben az évben 48 érvényes pályázat érkezett 40 szerzőtől.

 

A zsűri dicséretben részesítette:

  • Láng Anikó/Láng Annie „Minden macska gyönyörű”,
  • Molnár Dénes Attila „Az Éden nem a tiéd”.
  • Székelyhidi Zsolt / Early Moon „Bigyó” és
  • Jávorszki András „Szomjúság” című novelláját.

A harmadik díjat ezúttal:

Sági Veronika / Esvy „Tiszavirág”című novellája kapta.

Második helyezettünk

Szarvas Szilvia „Stella splendens” című története lett.

Az első helyet

Schlekmann János „Zsákutca” című műve érdemelte ki.

 

A zsűri tagjai voltak idén:

  • B. Kósa Katalin,
  • Csák Tamás,
  • Juhász Roland és
  • Vásárhelyi Lajos.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden pályázónak, hogy részt vettek a megmérettetésen!

 


Láng Anikó / Láng Annie

dícséret

Aktívan körülbelül két éve írok, általában horrort, scifit és bizarrt. Eddig a MicroAetherben, a Próbagoblinon és a Lidércfény AFK-ban jelentem meg. Az utóbbi időben egy alkotókör tagjaként felolvasóesteken adom elő az írásaimat. Van egy Mr. Spock névre hallgató fekete macskám, bár a viselkedése alapján inkább romulán, mint vulkáni.

 


Molnár Dénes Attila

dícséret

Szentesen születtem 1987-ben. A Szegedi Tudományegyetemen Történelem és Vallástudomány szakon végeztem.

2015 óta foglalkozom komolyabban írással. Közben több írástechnikai tanfolyamon vettem részt, és számos hasonló rendezvényt meglátogattam. Noha önálló kötetem még nem jelent meg, ez idáig három novellám ért el helyezést különböző pályázatokon és jelent meg nyomtatásban. Kedvelt műfajaim a science fiction, a fantasy és a horror. Érdeklődési köröm a történelem és a csillagászat. Hobbijaim közé tartozik továbbá a vívás, valamint a futás.


Székelyhidi Zsolt / Early Moon

dícséret

Székelyhidi Zsolt a nevem, földrajz-rajz tanárként dolgozom egy debreceni általános iskolában. Szabadidőmben foglalkozom festéssel – olaj és akvarell technikával -, egy ideig készítettem sci-fi, fantasy illusztrációkat, borítókat /Cherubion, Szukits kiadók/ airbrush és digitális technikával. Novellákat, regényeket írni komolyabban tíz éve kezdtem, egy névazonosság miatt választottam az Early Moon írói álnevet. Irományaim műfaja lehet fantasy, sci-fi, misztikus, a lényeg, hogy valamiben különbözzön a mi világunktól, mégis rólunk, emberekről szóljon.

Publikációk:

Ayilgill című kisregényem a Mytheronból szeretettel fantasy antológiában. 2011 Cherubion Kiadó.

2015 decemberében jelent meg a Kalandok és kalandozók 2. kötetében egy novellám /Spiritart/.

A Bizzarium weboldal Tábortűz körül című novellapályázatán második díjat kapott a „Ha elszabadul…” című írásom /e-book/.

Az AVANA egyesület Robotok munkában című 2016-ban kiírt pályázatán megjelenést nyertem az SF galaxis /2018/ első számában. Novellám címe: Ambrózia 404.

2017 szeptemberében három novellám kapott helyet a Spiritart Kiadó gondozásában megjelent Száznevű város kötetben.

2018-ban a Két-világ határán /Trivium Egyesület/ novellapályázaton negyedik helyezett lett a Kistündér című novellám, amely antológiában megjelent 2019 májusában.

 


Jávorszki András

dícséret

A könyvek és az olvasás iránti szeretet végigkísérte az egész eddigi életemet. Gyerekkorom óta írok, bár az akkor lejegyzett történeteim (amik még megvannak egyáltalán) ma már inkább megmosolyogtatóak, semmint jók.

A középiskola idején, és utána egy darabig főleg a fantasy vonalon mozogtam. Nem tagadom, ebben nagy szerepe volt az ezredforduló idején a mozikba került Gyűrűk Ura trilógiának, valamint a M.A.G.U.S. szerepjátéknak, amit évekig „gyűrtem.” Fantasy novelláim közül több az internetre is felkerült, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az olvasóktól. Ekkoriban próbálkoztam először könyvkiadással, de a rengeteg huzavona és a kiadó kérésére történő állandó átírások végül elvették a kedvem az egésztől. Önálló regényem így még nem jelent meg.

Szintén erre az időszakra datálható az is, amikor szülővárosom, Tiszaújváros helyi újságjában rendszeresen jelentek meg cikkeim, amikért szintén sokszor kaptam elismerő szavakat. Mégis, egy idő után elsikkadt a korábbi lelkesedésem. Félbeszakítottam az írást és sokáig nem foglalkoztam vele. Csak az elmúlt két-három évben kezdtem bele újra, azt hiszem most már érettebb, összeszedettebb gondolkodással. Rájöttem, hogy az igazi hangomat főleg a sci-fi, a thriller és a horror vonalon tudom megszólaltatni, és nem áll messze tőlem az, ha ezeket a műfajokat disztópikus környezetbe helyezem, ami az egyik kedvencem filmben és regényekben egyaránt.

A kevés szabadidőm egy részében festéssel is foglalkozom; az absztrakt, valamint a Claude Monet által teremtett impresszionista stílus az, ami igazán közel áll hozzám. Ám mind az írás, mind a festés területén abszolút kezdőnek érzem magam, olyannak, aki már tudja, milyen stílusban szeret leginkább alkotni, de azokat még csiszolgatni kell.


Sági Veronika / Esvy

harmadik helyezett

2000 óta foglalkozom amatőr írással, sci-fi és fantasy történeteket, valamint filozófiai tartalmú novellákat alkotok. Civil életemben orvosként dolgozom egy műveseállomáson, hobbijaim a kisgépes repülés, a lovaglás és a biciklizés.  

Fontosabb megjelenéseim: Új Galaxis 21. sci-fi antológia: Virág fekete háttérrel c. novella (2014),

Papírhajók c. magánkiadású önálló novelláskötet (Publio Kiadó, e-könyv 2015, nyomtatott kiadás 2018),

Kalandok és kalandozók antológia: A jégbordás út c. novella (SpiritArt Kiadó 2015), Erénynek erejével antológia: Fészekhagyók c. novella (Új Akropolisz Kiadó 2015),

1956 Kezében szabadság antológia: Túl szép az álom c. novella (Botta András szerk., magánkiadás 2016),

DS Noir c. novella (SF Galaxis antológia 2019).


Szarvas Szilvia

második helyezett

1984-ben születtem. Angol és filozófia szakokon végeztem, jelenleg műszaki íróként és szakfordítóként dolgozom.

Alkotóként elsősorban a spekulatív műfajok (fantasy, sci-fi) érdekelnek, de a realista, történelmi témák sem állnak tőlem távol. Szeretek mindent sok szempontból megvizsgálni, új környezetbe, nézőpontba helyezni. Az írás számomra olyan, mint egy soha véget nem érő kincskeresés. Ha egyet megtaláltam, abban benne van a következő térképe is, itt-ott egyértelmű, de jellemzően inkább pacává kopott útmutatásokkal. Nem biztos, hogy kincsre mutat, sokszor az sem biztos, hogy valóban térkép-e, de nem baj, mert a kutatás folyamata mindig új távlatokat nyit.


Schlekmann János

első helyezett

1978 júliusában láttam meg a napvilágot, Budapesten. A hétköznapjaimat asztalosként tengetem egy húszfős egyedi bútorgyártó cég művezetőjeként. 2014-ben kezdtem komolyabban az írással foglalkozni a karcolat.hu online hasábjain. 2017-től két féléven át a Kodolányi János Főiskola Szépírói kurzusának hallgatója voltam, aminek két saját nyomtatott összeállításába is beválogattak. 2017-ben a Preyer Hugo pályázaton a zsűri dicséretben részesítette a Kontroll című írásomat. 2018-ban Az igazi robotok című novellám megjelent az SF.Galaxis No.1-ben. További írásaim fellelhetőek különböző online felületeken.